NK Allround: Kramer pakt vijfde allroundtitel, Ter Mors eerste

Debutante Jorien ter Mors juicht na het winnen van het NK allround in Thialf. Foto ANP / Jerry Lampen

Sven Kramer heeft vandaag in Heerenveen zijn vijfde nationale allroundtitel veroverd. Bij de vrouwen won Jorien ter Mors vandaag haar eerste nationale allroundtitel, maar zal niet deelnemen aan het EK Allround omdat dit niet in haar schema past, zo meldt de NOS.

Op de 10.000 meter klokte Sven Kramer 12.59,66 minuten, waardoor hij zijn voorsprong van 64 honderdsten op nummer twee van het klassement Jan Blokhuijsen (13.03,42) uitbreidde. Bob de Jong was op de langste afstand in 12.58,34 de snelste.

Ted-Jan Bloemen, vorig jaar winnaar van het NK, zette na 13.21,24 zijn schaats over de streep en eindigde daardoor als vierde in het eindklassement. Renz Rotteveel (13.35,30) noteerde slechts de zesde tijd, maar sloot het toernooi toch af als nummer drie, op een straatlengte afstand van Kramer en Blokhuijsen. De Jong eindigde op plek vijf waardoor hij het EK allround misloopt.

Eerder op de dag versloeg Kramer Blokhuijsen in een rechtstreek duel al op de 1500 meter. De 5000 meter was zaterdag met een baanrecord ook een prooi voor de 26-jarige Fries. Lucas van Alphen was de beste op de 500 meter.

Het EK allround vindt over twee weken plaats in Heerenveen. Kramer, Blokhuijsen en Rotteveel hebben zich voor dat toernooi geplaatst. Bloemen zou zijn plaats kwijt kunnen raken aan Koen Verweij, die zaterdag ten val kwam en zich van het toernooi terugtrok. De KNSB hakt vermoedelijk zondagavond de knoop door. Verweij pakte dit jaar brons op het WK allround.

Eerste allroundtitel voor Ter Mors

De 23-jarige Twentse kwam op de afsluitende 5000 meter als eerste over de streep in 7.06,79. Ireen Wüst, die als tweede is geëindigd in het algemeen klassement, moest met 7.08,65 haar meerdere erkennen in de shorttrackster.

De vader van Ter Mors is ernstig ziek. Dus ze is blij dat hij dit nog kan meemaken, vertelt ze aan de NOS.

Diane Valkenburg reed een knappe rit en kwam negentien honderdsten na Ter Mors over de streep. De 28-jarige schaatsster werd net als twee edities geleden derde in het eindklassement. Linda de Vries, de 5000 meter in 7.09,60 rijdend, eindigde het toernooi als nummer vier.

Marije Joling meldde zich voor de laatste afstand af nadat ze tijdens de warming-up voor de 1500 meter ten val was gekomen. Ze bezette na die afstand de zesde plek in het klassement.

Ter Mors was dit weekend op de 1500 meter en de 3000 meter ook de beste in Heerenveen. Op de 500 meter finishte ze vlak achter winnares Wüst.

Ter Mors ziet af van deelname EK

De eerste vier rijders in het eindklassement zijn automatisch geplaatst voor het EK allround, over twee weken in Heerenveen. Ter Mors zal niet deelnemen, besloot ze na overleg met haar trainer Jeroen Otter, omdat het niet in haar schema past. Nu zullen de nummers twee tot en met vijf (Ireen Wüst, Diane Valkenburg, Linda de Vries en Antoinette de Jong) de EK-ploeg vormen.

    • Mirjam Remie