Leider CAR wil macht delen met rebellen

Aangangers van president Bozizé demonstreren op het vliegveld van Bangui vandaag. Op het spandoek staat "We willen vrede". Buurlanden en Frankrijk en de VS hebben besloten meer troepen te stationeren in het land, om de regering te helpen zich te verdedigen tegen de rebellen. Foto Reuters / Luc Gnago

De leider van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) Francois Bozizé wil zijn macht delen met de rebellen en een regering van nationale eenheid vormen. Dat zei hij vandaag op een persconferentie, terwijl rebellen bezig zijn met hun opmars naar de hoofdstad Bangui.

Het nu drie weken durende offensief door de rebellengroep Seleka heeft de instabiliteit van de voormalige Franse kolonie blootgelegd. De rebellen hebben ten minste tien steden in handen. Duizenden mensen zijn het regenwoud in gevlucht. CAR is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld, ondanks zijn rijke voorraad uranium, goud en diamanten.

Bozizé gaf zijn verklaring na een ontmoeting met de voorzitter van de Afrikaanse Unie, Thomas Boni Yayi. De Afrikaanse Unie wil vredesonderhandelingen organiseren in Gabon tussen de regering en de rebellen, die grote delen van het land hebben ingenomen. Bozizé zei vandaag dat hij bereid is daaraan mee te werken “zonder voorwaarden en zonder vertraging”.

Rebellen overwegen aanbod

De rebellen hebben laten weten het aanbod van de president te overwegen, maar ze benadrukten dat het doel van Seleka niet is om onderdeel uit te maken van de huidige regering. Seleka is een bondgenootschap van drie gewapende groepen, die Bozizé ervan beschuldigen een vredesakkoord uit 2007 niet uit te voeren. Onder dat akkoord zouden mensen die hun wapens neerleggen betaald moeten worden. Seleka zegt dat er meer dan drieduizend mannen bij de groepering zijn aangesloten.

Bangui vreest rebellen

De rebellen zijn opgerukt tot 75 kilometer van Bangui. Uit angst dat ze de Bangui innemen, een stad van zeshonderdduizend inwoners, heeft Bozizé een avondklok ingesteld. De VS hebben uit voorzorg alle medewerkers van de ambassade daar teruggetrokken. Ook hulporganisaties hebben hun medewerkers uit Bangui geëvacueerd.

Franse en Amerikaanse militairen naar CAR

Frankrijk heeft nog eens honderdtachtig militairen naar CAR gestuurd om zijn belangen daar te beschermen, maakte het Franse leger vandaag bekend. Er waren al 250 militairen gestationeerd als onderdeel van een internationale vredesmissie. Bozizé had Frankrijk en de VS eerder deze week al om hulp gesmeekt, schreef NRC Handelsblad vrijdag:

“Frankrijk heeft zijn militaire macht in het verleden vaker aangewend om regeringen van CAR omver te werpen of in het zadel te houden. Toen rebellen in 2006 optrokken naar Bangui, bombardeerde president Nicolas Sarkozy hun stellingen. Zijn opvolger, François Hollande, zegt dat de dagen dat Frankrijk zich mengde in de interne aangelegenheden van zijn voormalige kolonies in Afrika voorbij zijn. „Als we er zijn, is het niet om een regime maar onze landgenoten en belangen te beschermen.””

Ook de VS sturen militairen naar Afrika in verband met de crisis in CAR. President Barack Obama zei gisteren vijftig militairen naar het naburige Tsjaad te hebben gestuurd om Amerikaanse burgers en ambassadepersoneel te evacueren uit CAR.

De hoofdstad Bangui:


Grotere kaart weergeven

    • Mirjam Remie