‘Huurhuizen worden de komende jaren minder goed onderhouden’

Door bezuinigingen bij corporaties worden twintigduizend huurwoningen de komende jaren minder goed onderhouden, meldt de NOS. Foto ANP / Koen Suyk

Terwijl driekwart van de huurders de komende jaren wel meer huur moet gaan betalen, zullen ruim twintigduizend huurhuizen minder goed worden onderhouden. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs ruim 150 corporaties. Samen bezitten ze een miljoen sociale huurwoningen, verspreid over het land.

De komende jaren bezuinigen de corporaties 687 miljoen euro op onderhoud. Daardoor zullen ruim 20 duizend huizen de komende jaren minder grondig worden onderhouden dan was gepland. Volgend jaar stelt eenvijfde van de corporaties het onderhoud uit. Een jaar later is dat volgens de NOS toegenomen tot een derde.

Ook stopt bijna de helft van de corporaties in 2014 met nieuwbouw. Er zou de komende jaren voor zeker drie miljard euro aan projecten voor de bouw van 16 duizend woningen worden geschrapt. Vorig jaar bouwden corporaties nog ruim 35 duizend huizen. Ook worden er minder maatschappelijke gebouwen zoals scholen en buurthuizen gebouwd.

Verhuurdersheffing kost twee miljard

De corporaties moeten bezuinigingen, onder meer omdat ze twee miljard euro verhuurdersheffing moeten gaan betalen. Corporaties vrezen daardoor in de problemen te komen, omdat ze het niet kunnen ophoesten als de waarde van huizen niet stijgt. Daarom mogen ze de huren verhogen naar maximaal 4,5 procent van de WOZ-waarden. Ruim driekwart van de corporaties zou dat ook gaan doen, ondanks de vrees dat veel huurders dit niet zullen kunnen betalen.

    • Mirjam Remie