Gynaecoloog Arie Haspels overleden - uitvinder morningafterpil

De befaamde gynaecoloog Arie Haspels is vandaag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de NOS. Haspels is de uitvinder van de morning-afterpil en mede-ontwikkelaar van de abortuspil. Ook was hij gynaecoloog van het koningshuis.

In 1967 stond Haspels koningin Beatrix bij bij de bevalling van kroonprins Willem-Alexander. Van 1969 tot 1991 was hij hoogleraar gynaecologie aan de Universiteit Utrecht.

Haspels stond bekend als voorvechter van anticonceptie. In 1990, vlak voordat hij met pensioen ging, zei hij in een afscheidsinterview met het Parool:

“Toen er een lichtere pil op de markt kwam, heb ik een jaar lang geprobeerd de huisartsen zover te krijgen dat ze uitsluitend die voorschreven. Dat hielp niks. Ik merkte dat interviews in Libelle en Margriet wel de juiste uitwerking hadden. De vrouwen gingen er zelf om vragen. Daardoor vond de overstap op de lichte pil in Nederland vijf jaar eerder plaats dan in Duitsland.”

Haspels leed de laatste jaren van zijn leven aan de ziekte van Parkinson.