In beeld

De vreugde en het verdriet van kinderen in 2012

Ook voor de allerkleinsten onder ons was 2012 een roerig jaar. De oorlog in Congo, de ongeregeldheden in de Gazastrook, maar ook grootse traditionele festivals en het EK van afgelopen zomer. Alles maakten ze mee. In een speciaal aan kinderen gewijde fotoserie is te zien hoe zij de mooie en minder mooie momenten van dit jaar ervoeren. Soms met een lach, dan weer met een traan en af en toe zelfs enigszins verveeld. NRC-fotoredacteur Robbert van Venetië selecteerde indrukwekkende beelden van kinderen over de hele wereld; van India tot Congo en van Afghanistan tot Siberië.
Dit meisje wrijft in haar ogen door de rook afkomstig van de brandende beeltenis van demon Ghantakarna tijdens het gelijknamige festival. Volgens de Nepalese legende steelt deze 'boze geest' kinderen en vrouwen.
Reuters / Bavesh Chitrakar
Kansarme Indiase kinderen gingen in januari verkleed als Mahatma Gandhi om een wereldrecord te verbreken. In totaal namen 485 kinderen deel aan het record die georganiseerd werd ter herdenking van Gandhi.
AP / Bikas Das
De wimpers van dit in Siberië woonachtige kindje zijn bedekt met rijp. In de stad Yakutsk waar het kindje gefotografeerd werd, kan het wel tot 35 graden vriezen.
Reuters / Viktor Everstov
Een Egyptisch meisje staat samen met familieleden in de rij bij een stembureau in Kairo. Op 15 december kon het Egyptische volk voor of tegen de nieuwe grondwet stemmen.
AFP / Marco Longari
Deze jongen, genaamd Ahmed, huilt om de dood van zijn vader Abdulaziz Abu Ahmed Khrer. Die werd om het leven gebracht door een scherpschutter van het Syrische leger.
AP / Rodrigo Abd
Een Libanese reddingswerker draagt een gewonde jongen uit de ravage die een explosie kort daarvoor aanrichtte. Deze overwegend door christenen bewoonde wijk in Beiroet werd getroffen door een autobom. Met veel beschadigde gebouwen en een veelvoud aan gewonden was het een van de heftigste explosies van de afgelopen jaren.
AP / Hussein Malla
Een groep ultra-orthodoxe joden is bijeen gekomen voor de bruiloft van de achterkleinzoon van een bekende rabbijn in Israël.
AP / Oded Balilty
Deze man houdt een baby ondersteboven nadat die gedronken heeft van de melk van een ezel. Lokale bewoners geloven dat dit een goede remedie is tegen hoestbuien verkregen door de slechte leefomstandigheden in het Indiase Mumbai. Miljoenen kinderen groeien er op in vervuilde omgevingen en krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. Volgens Unicef zorgt ook een gebrek aan schoon water en elektriciteit voor ziektes.
AP / Rafiq Maqbool
De 7-jarige Leona poseert in een doolhof bestaande uit 250.000 boeken. De installatie, getiteld "aMAZEme", werd ontworpen door Marcos Saboya en Gualter Pupo voor de Royal Festival Hall in Londen.
Reuters / Olivia Harris
Een Taoïstische priester is bij de bushalte in gesprek met een jongetje in het centrum van Beijing.
Reuters / David Gray
Britse schoolkinderen reageren ietwat geschokt op een hagelbui tijdens een bezoek van koningin Elizabeth aan de "Wild Londen" expositie in het Londense Richmondmuseum.
Reuters / Suzanne Plunkett
Zuid-Soedanese burgers keren terug naar de hoofdstad Juba. Na het einde van twee burgeroorlogen keren er steeds meer mensen terug naar hun thuisbasis. Sinds oktober 2010 gingen maar liefst 400.000 mensen terug naar Soedan.
Het Pakistaanse meisje Malala Yousufzai in het ziekenhuis met haar vader Ziauddin en twee jongere broers aan haar zij. Het meisje, dat opkomt voor de rechten van meisjes in haar geboorteland, werd door de Talibaan in haar hoofd geschoten. Aanvankelijk werd ze behandeld in haar thuisland, maar al snel vloog ze over naar Engeland voor complexe operatie.
Reuters / Handout van Queen Elizabeth Hospital Birmingham
Afghaanse jongens spelen op de restanten van een auto op een bergtop in Kaboel.
Reuters / Mohammed Ismail
Deze jongen moest vluchten toen zijn familie in een buitenwijk van Guatemala-stad door onbekenden werd aangevallen De politie nam hem onder haar hoede en zette het gebied rondom zijn woning af. Bij de aanval verloor de jongen volgens lokale media zeven van zijn familieleden.
Reuters / William Gularte
Een meisje springt in een berg restproducten die zullen worden verwerkt tot voer voor pluimvee. In Bangladesh raken jaarlijks veel medewerkers, onder wie kinderen, gewond bij werkzaamheden in looierijen als deze.
Reuters / Andrew Biraj
Priester Jeong Young-ran en twee kinderen, die jaren geleden voor de kerk werden achtergelaten door hun ouders, verlaten de 'baby box'. Pastoor Lee Jong-rak riep deze baby box in het leven zodat moeders hun ongewenste kinderen er achter kunnen laten. Door steeds meer zelf kinderen op te vangen probeert Zuid-Korea het imago van adoptieland pur sang af te schudden.
Reuters / Kim Hong-Ji
Een meisje gezeteld naast het portret van de overleden politicus Mao Zedong in een souvenirshop.
Reuters / Jason Lee
Palestijnse jongeren oefenen aan hun Parkourvaardigheden in het zuiden van de Gazastrook. Het in Frankrijk ontstane Parkour is een loopdiscipline waarbij beoefenaars hindernissen op een zo vloeiend mogelijke wijze proberen te overwinnen.
Reuters / Mohammed Salem
Zhou Zhanchang, een 12-jarige overlevende van de aardbeving China, is herstellende na een medische behandeling. Bij de aardbeving in september kwamen zo'n 81 mensen om. Nog eens achthonderd mensen raakten gewond.
Reuters / Jason Lee
Joodse jongens kijken vanaf het dak van een militaire post in Ramallah naar beneden. Joodse kolonisten verlieten de post nadat een Israëlische rechtbank daartoe had besloten.
Reuters / Darren Whiteside
Een jongen op stelten probeert met trucjes de stedelingen van het Nepalese Kathmandu te vermaken en zo zijn geld te verdienen.
Reuters / Navesh Chitrakar
Een jongen passeert een American footballveld in de historische stad Kirtipur in Nepal.
Reuters / Navesh Chitrakar
Jennifer Saravia huilt om haar overleden broer Leonardo die samen met een andere man werd doodgeschoten in Brooklyn, New York.
Reuters / Shannon Stapleton
Een jeugdige Syrische vluchteling in het vluchtelingenkamp Al Zaatri in de Jordaanse stad Mafrag. Veel Syriërs zijn hun land ontvlucht sinds de ongeregeldheden. Volgens autoriteiten zijn al meer dan honderdduizend vluchtelingen in Jordanië aanwezig.
Reuters / Muhammad Hamed
Een visueel beperkt Palestijns meisje leest de Koran in braille. Tientallen meisjes namen deel aan de les gesponsord door de organisatie Dar al-Koran Society.
Reuters / Suhaib Salem
Pascale Bercovitch steekt met haar 3-jarige dochter in haar rolstoel de weg over in Tel Aviv. De 44-jarige Bercovitch verloor in de jaren tachtig haar beide benen bij een treinongeluk in Frankrijk. Bij de Spelen van afgelopen zomer nam ze als wielrenner deel aan de Paralympics.
Reuters / Nir Elias
De 13-jarige Abdul Samad draagt op zijn schouder een tweedehands motoronderdeel een Indiase garage binnen.
Reuters / Danish Siddiqui
Een coach duwt zand in de mond van een van zijn pupillen tijdens een training op zomerkamp. Hamas maakte het voor tientallen Palestijnse kinderen mogelijk deel te nemen aan zomerkamp.
Reuters / Suhaib Salem
Afghaanse kinderen behoeden zich voor de hevige stofbuien veroorzaakt door de wind in een vluchtelingenkamp in Kaboel.
Reuters / Omar Sobhani
Een Poolse jongen pakt de bal tijdens een voetbalwedstrijd in de stad Lisewo. Afgelopen zomer vonden in Polen en Oekraïne de Europese Kampioenschappen plaats.
reueters / Juan Medina
De 5-jarige Souheil Duchene bekijkt samen met zijn vader zijn in beslag genomen schooltas vlak voor de F1 Grand Prix van start gaat. Studenten en scholieren kondigden protesten aan tegen de verhoging van het schoolgeld. Ze zouden van plan zijn de Canadese F1 Grand Prix te verstoren.
Reuters / Christinne Muschi
Vlak na een dansvoorstelling over watertekort spelen deze jongen voetbal met ballonnen in de stad Kaédi in Zuid-Mauritanië. Het gebied heeft te kampen met enorme droogte, wat een groot deel van de bevolking in gevaar brengt.
Reuters / Susana Vera
Parker Roos, die aan het fragiele x-syndroom lijdt, rolt op de grond na een akkefietje mijn zijn zuster. Fragiele x is de meest bekende genetische veroorzaker van autisme.
Reuters / Jim Young
Gevangene Cori Walters knuffelt met haar 6-jarige dochter in een vrouwengevangenis in Chino, California op de jaarlijkse 'moederdag'. De kinderen worden op deze dag in speciaal daarvoor bestemde bussen naar hun ouders in de gevangenis gebracht.
Reuters / Lucy Nicholson
Orthodoxe jongens zitten vlak voor meisjes en vrouwen en aanschouwen het vreugdevuur dat is aangestoken vanwege het traditionele Joodse feest Lag Ba-Omer. Tijdens dit feest wordt het einde van de plaag herdacht waarbij naar verluidt duizenden joden eeuwen geleden om het leven kwamen.
Reuters / Ammar Awad
Een jongen tracht met veel moeite gebruik te maken van een brug die beschadigd werd door een overstroming in het Nepalese Kaski. Bij de overstroming kwamen zeventien mensen, inclusief drie toeristen, om het leven.
Reuters / Navesh Chitrakar
Deze olijke jongen wacht de komst af van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Die zal hij in het Nationale Museum in China ontvangen met zowel de Chinese als de Amerikaanse vlag.
Reuters / Shannon Stapleton
De 8-jarige Ulises werkt snel wat water naar binnen tijdens een trainingssessie in de Rockero Alcazar sportzaal in Panama stad. De sportzaal is vernoemd naar de Panamese boxer Pedro Rockero Alcazar, die in 2002 het leven liet. Er zijn verschillende vrijwilligers actief die jongeren ertoe willen bewegen er een gezonde levensstijl op na te houden.
Reuters / Carlos Jasso
Een padvinder rust klaarblijkelijk uit na de parade ter viering van de Internationale Arbeidsdag in Nigeria.
Reuters / Akintunde Akinleye
Een meisje tijdens het negendaagse Bisketfestival in Nepal. Nepalezen vieren met grootse festiviteiten op deze manier het nieuwe jaar.
Reuters / Navesh Chitrakar
Een jongen aanschouwt met veel interesse de met een houten spijker doorboorde handpalm van een passant. Op Goede Vrijdag werd in de Filipijnse provincie Pampanga de kruisiging van Jezus nagebootst.
Reuters / Erik De Castro
Deze twee kinderen wachten, zittend op een graftombe, op hun familieleden. Tijdens de zogenoemde "Tomb Sweeping Day" herdenkt de Chinese bevolking jaarlijks op 4 april op bijzondere wijze haar voorouders.
Reuters / China Daily
Een jongen geeft zijn overleden broer een afscheidskus tijdens diens begrafenis. Walid al-Abadlah zou volgens het ziekenhuis dat hem behandelde zijn omgekomen bij een Israëlische luchtaanval afgelopen november.
Reuters / Ibraheem Abu Mustafa
Deze bijzonder lenige jongen oefent op een paal de sport Mallakhamb uit. Bij deze historische Indiase sport moeten atleten op een paal diverse poses tonen. Oorspronkelijk werden deze poses gebruikt als oefeningen voor worstelaars, maar inmiddels is Mallakhamb een sport op zich.
Reuters / Vivek Prakash
Een coach spreekt een huilende, jonge gymnaste streng toe tijdens de training in Shanghai. In China wordt jaarlijks een kleine groep kinderen tussen de vijf en negen jaar geselecteerd om opgeleid te worden tot turner. De kinderen trainen vijf dagen per week.
Reuters / Aly Song
Een jongen bij de kisten van slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland. De bus zat vol Belgische schoolkinderen en hun docenten die terugkwamen van een skitrip, maar verongelukte onderweg. Hierbij kwamen 28 mensen, onder wie 22 kinderen, om het leven.
Reuters / Benoit Doppagne Yorick Jansens
Een meisje barst in huilen uit tijdens de herdenking van omgekomen Turkse soldaten in de Kocatepe Moskee in Ankara. De twaalf soldaten verongelukten bij een helikoptercrash in Afghanistan.
Reuters / Umit Bektas
Een jeugdige voetbalfan van Dynamo Kiev tijdens een wedstrijd in het olympische stadion in Kiev. In het Oekraïnse stadion werd ook de finale van het afgelopen EK gehouden.
Reuters / Anatolii Stepanov
Een kindje speelt op de weg nabij de oever van de Yangonrivier in Birma.
Reuters / Staff
Deze jongeman vluchtte voor de burgeroorlog in Soedan en staat in de rij bij een kliniek in een vluchtelingenkamp. In Soedan woedt al jaren een burgeroorlog. Als gevolg hiervan zijn duizenden burgers op de vlucht geslagen.
Reuters / Hereward Holland
De tranen vloeiden over haar wangen toen dit meisje met gehoorproblemen haar oren liet uitspuiten bij een evenement georganiseerd door de Starkey Hearing Foundation in St. Monica in Gulu, 364 kilometer ten noorden van de Oegandese hoofdstad Kampala.
Reuters / Xavier Toya
De ernstig ondervoede 2-jarige Rajni wordt gewogen door medewerkers van een rehabilitatiecentrum in de centraal gelegen Indiase provincie Shivpuri. Volgens de statistieken sterven er in India dagelijks 3000 kinderen aan de gevolgen van een slecht dieet. Premier Manmohan Singh noemde ondervoeding zelfs een "nationale schande die de volksgezondheid in gevaar brengt".
Reuters / Adnan Abidi
Een Syrische jongen staat voor een beschadigd voertuig dat in het bezit was van het Syrische leger. In Syrië eisen rebellen door middel van gevechten tegen het leger al meer dan anderhalf jaar het vertrek van president Assad.
Reuters / Ahmed Jadallah
Deze Syrische jongen raakte gewond toen een granaat, afgevuurd door het Syrische leger, zijn huis trof.
AFP / Aris Messinis
Een kind van de Romagemeenschap vertrekt nadat de Franse politie hem heeft opgedragen zijn kamp te verlaten. In Frankrijk wonen zo'n 15.000 Roma's in illegale kampen. Vaak wordt hun aanwezigheid niet op prijs gesteld door de lokale bevolking.
AFP / Philippe Desmazes
Jonge Slovaken zijn uitgedost in traditionele kledij vanwege de Paasviering in de stad Trencianska . Bij de festiviteiten hoort ook dat mannen een emmer water over vrouwen kieperen, zoals op de foto gebeurt.
AFP / Samuel Kubani
De familie van dit in een ziekenhuisbed gelegen 5-jarige meisje kijkt zorgelijk toe. Het meisje werd naar verluidt verkracht door haar zeventien jaar oudere buurman. De man is gearresteerd door de politie. Volgens cijfers van ontwikkelingsorganisatie Oxfam heeft 87 procent van de vrouwen woonachtig in Afghanistan ooit fysiek, seksueel of psychisch geweld ervaren.
AFP / Qais Usyan
Een jongen poogt zwemmend nog wat van zijn eigendommen te redden die te water raakten door hevige rukwinden als gevolg van de tropische storm Saola. In de Filipijnse hoofdstad Manila kwam door de storm een persoon om het leven. Miljoenen inwoners zaten erdoor zonder stroom.
AFP / Ted Aljibe
Vanuit een geïmproviseerde tent kijkt dit kindje toe terwijl de vice-secretaris generaal van de VN, Valery Amos, een vluchtelingenkamp in het Congolese Goma bezoekt. Door ongeregeldheden in Congo sloegen ongeveer 250.000 mensen op de vlucht.
AFP / Michele Sibiloni