Burgemeester Van der Laan noemt schietpartij wildwesttafereel

Foto ANP / Evert-Jan Daniels Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De schietpartij die zich gisteravond in Amsterdam voordeed mag worden omschreven als een wildwesttafereel. “Er is op vreselijke schaal met automatische wapens geschoten”, zei burgemeester Eberhard van der Laan vanmiddag in Buitenhof.

Het was voor de burgemeester een opluchting dat twee motoragenten die van dichtbij met een machinegeweer werden beschoten ongedeerd bleven, zo schrijft persdienst Novum.

“Het is een beetje absurd, ik was voornemens hier uit te leggen dat het goed gaat met de veiligheid en een nacht voor de uitzending gebeurt er iets dat helemaal niet goed is.”

Ondanks de twee doden die bij de schietpartij vielen is het aantal mensen dat dit jaar in Amsterdam is doodgeschoten volgens de burgemeester op een historisch laag peil.

‘Liquidatie is erg, maar overvallen nog ernstiger’

Moorden staan altijd bovenaan het prioriteitenlijstje, maar de aandacht gaat volgens Van der Laan ook meer uit naar overvallen op burgers.

“Elk mens is een mens, ook als criminelen elkaar liquideren. Maar nog erger is als burgers slachtoffer worden van een gewelddadige overval. Dat raken ze nooit meer kwijt, dat is traumatisch.”

Het aantal gewapende overvallen is volgens hem teruggedrongen van 335 vorig jaar naar 230 dit jaar. Dat zijn er volgens de burgemeester nog altijd 230 te veel, maar in 2009 lag dit aantal nog op 560. “Zoek maar eens een tweede stad in Europa waar bijna zestig procent van de gewapende overvallen is verdwenen.”

    • Marije Willems