Amsterdam wilde geen gastheer van nucleaire top zijn

Amsterdam wilde geen gastheer zijn voor de nucleaire top die in 2014 in Den Haag wordt gehouden. De voorwaarden die aan het organiseren van de top waren verbonden gingen Amsterdam te ver, zei burgemeester Eberhard van der Laan vandaag in Buitenhof, meldt persdienst Novum.

De top wordt onder anderen door de Amerikaanse president Barack Obama bezocht. Amsterdam kon zich volgens Van der Laan aanmelden voor het organiseren van de conferentie. Hij heeft zich gebogen over de vraag of Amsterdam dat moest doen.

“Ik ben een fan van Obama, maar het brengt veel teweeg als een Amerikaanse president op bezoek komt. Het is een hoop gedoe.”

Een van de voorwaarden was volgens hem dat inwoners van de stad eventueel twee dagen hun huis uit moesten. “Toen hebben we gezegd: dat doen we niet.”

De burgemeester zei niet te weten of inwoners van Den Haag wel uit hun huis worden gezet.

“Maar ik vind het helemaal niet erg dat de top nu in Den Haag wordt gehouden. Den Haag is een geweldige stad voor dit soort dingen. Het heeft de naam de stad van vrede en internationale verzoening te zijn.”

    • Marije Willems