Youp en de politiek

De politici over wie hij het meeste schreef, met tussen haakjes hoe vaak ze in zijn columns voorkwamen.

1Geert Wilders (61)

„Geert is ondertussen de grote winnaar. Alle dikke, blanke, bange, ontevreden mensen tussen de veertig en de zestig hebben op hem gestemd. En van dat soort mensen hebben we er heel veel. Volgens Geert is dit nog maar het begin. Zijn beweging wordt nog veel groter. Wie moet hem tegenhouden?” (6 juni 2009)

2Jan Peter Balkenende (61)

„Eerlijk gezegd vond ik het wel aandoenlijk, dat gemodder van die Jaap, Marnix en het puin ruimende parmantje Jan Peter. Even voor de goede orde: professor meester doctor JP ruimt geen puin. Hij verplaatst het alleen maar.” (6 oktober 2001)

3Wim Kok (56)

„Nou hebben ze de kans om te spreken namens duizenden doden en vermisten en dan komen ze met allerlei slappe principiële smoesjes. Wat een watjes! Die De Hoop Scheffer, die wil dat Kok er voor gaat zorgen dat Kamerleden op voorhand geen uitspraken doen over Máxipa. Wat kan Kok nou verbieden? Elk Kamerlid mag toch een mening hebben?” (3 februari 2001)

4Mark Rutte (42)

„Mark is lief en veel te beschaafd. Een soort D66’er. Voor elk lijsttrekkersdebat haalt zijn moeder een kam door zijn haar en veegt ze wat kruimels van zijn mond. Als ik zijn imagostyliste was dan had ik hem van het begin af aan heel anders in de politieke markt gezet. Geen suffe klusjes als bejaarden aaien, maar handen uit de mouwen en benen in de lieslaarzen. Op naar de Waddenzee! Paarden van de kwelder redden! Dat was nou een mooie foto geweest. Cowboy Mark op Friese safari. Met hoed en lasso. Dat is heel wat anders dan vanuit een muffe vrijgezellenflat een wezenloos ‘goedemorgen’ in je webcam stamelen.” (4 november 2006)

5Pim Fortuyn (39)

„En nu? Ik weet het niet. Ik mag van harte hopen dat iedereen het hoofd koel houdt en in de geest van Pim doorgaat. Doorgaat met woorden. Woorden, woorden en nog eens woorden. Velen zeiden na de moord op Pim: ‘Woorden schieten tekort.’ Maar dat is niet waar. Kogels schieten tekort. Woorden niet.” (7 mei 2002)

6Rita Verdonk (38)

„Ik ga op haar stemmen. Niet dat ik het met haar kleinburgerlijke opvattingen eens ben, maar domweg omdat ik bang ben dat ze anders verloren gaat voor de Nederlandse politiek. En ze hoort er toch bij. Dit soort dat met kans op 0 zetels met een lijst met zesendertig namen komt, is zo geestig en bezorgt mij zo’n goed humeur, dat ik alleen daarom al op haar stem. Rita moet blijven! Deze intense droefheid mag nooit verdwijnen. Vooral die optimistische toon die ze steeds aanslaat. Achter haar staat Kay van de Linde, die ooit met zijn havo-klas op werkweek in Amerika is geweest en sindsdien als verkiezingsdeskundige wordt gezien. Kay zegt steeds tegen Rita dat ze positief moet blijven en Rita volgt dat als een trouw hondje keurig op. Dat betekent dat je altijd hilarische interviews met de schat ziet. Van die hela-hola-houd-er-de-moed-maar-in-gesprekjes!” (5 juni 2010)

7Ruud Lubbers (31)

„Ik las zelfs dat Ruud op vrijdagmiddag, na zijn werk, wel eens naar het paleis reed om een borrel bij U te drinken. Is dat waar? En vond U dat leuk of ging U ook wel eens achter de radiator liggen, zodat hij U niet zag. Dat U tegen Claus zei: ‘Daar heb je hem weer. Bukken!’ Ik kan me toch een hoop vrolijkheid op vrijdagmiddag voorstellen, maar Ruud Lubbers op de borrel? Ik zou zo mijn weekend niet willen beginnen. Voor Kok hoeft U niet bang te zijn. Die gaat na zijn werk gewoon naar huis. Zoals het hoort.” (Majesteit, 21 september 1996)

8Maxime Verhagen (29)

„Maxime Verhagen is de eerste katholiek die op latere leeftijd misbruikt is. Sterker nog: zich heeft laten misbruiken! Misbruikt door rechts. En hoe! En hij vindt het nog lekker ook. Zelden iemand zo kinderlijk blij en trots een regeerakkoord zien presenteren. Net iets minder parmantig dan Rutte, onder wiens naam Wilders gaat regeren. Sneue Mark beseft zo goed dat zijn naam vanaf nu een schuilnaam is.” (2 oktober 2010)

9Erica Terpstra (29)

„Ik heb niet alles gehoord wat U zei, want ik was erg afgeleid door de dameshoedenparade. Prinsjesdag wordt zo langzamerhand een tweede Ascot. Heeft U Terpje gezien? Op een gegeven moment was ze lang in beeld en ik moet zeggen: indrukwekkend. U las iets voor over de toegenomen welvaart en ter illustratie bracht de regisseur Erica vol in beeld. Wel een minuut lang. Met die hoed op. En toen wandelden Uw woorden een beetje weg. En de lampenkap van Sorgdrager was nog erger. Die had een schotel op waarmee ze probleemloos zonder decoder Sport7 kan ontvangen.” (21 september 1996)

10Gerrit Zalm (27)

„Zalm zegt altijd: ‘Gewoon hard gaan lachen als Nout iets heeft voorgesteld, dan wordt hij vanzelf onzeker en daarna doen we lekker wat we willen!’ Toen Zalm doorhad dat het bij Dirk een redelijk criminele bende was heeft hij wat vriendjes gebeld en die hebben hem bij Bos getipt. Bij de ABN Amro krijgt hij ook betere bonussen. Bij Dirk kreeg hij principieel niet meer dan een seizoenkaart van AZ en wat tickets voor dat slaapverwekkende schaatsen.” (17 oktober 2009)