Schuldencrisis en inflatie - wordt 2013 het jaar van de Zwitserse goldrush?

Goudkorrels die verwerkt dienen te worden bij het Zwitserse bedrijf Valcambi SA. Foto Reuters / Michael Buholzer

Zwitsers hebben talent om geld te verdienen. Altijd al gehad. Ook nu de dreiging van inflatie in het Westen groeit en het vertrouwen in de bankensector afneemt, gaat uitgerekend dit bankenland bij uitstek waarschijnlijk profiteren. Want Zwitserland is ook één van de grootste goudverwerkers ter wereld.

De BBC wijdde afgelopen week een reportage aan de ‘goldrush’ in Zwitserland. De goudindustrie is booming in het land. Niet zo vreemd. Economie-redacteur Egbert Kalse stelde in september al in NRC Handelsblad:

“Goud is traditioneel een goede bescherming tegen inflatie.”

Goudprijs steeg in tien jaar van 500 naar 1.655 dollar

De inflatie dreigt op te lopen. In de eerste plaats in de Verenigde Staten, waar de centrale bank (de Fed) de geldpers dit jaar opnieuw stevig heeft aangezet. De dollar wordt daardoor minder waard. En de dollar is de munt waarin goud wordt afgerekend. Kalse schreef eerder dit jaar:

“Hoe meer de Fed zich met de economie bemoeit, des te groter is [volgens beleggers] het risico op inflatie. De Fed verruimt immers de geldhoeveelheid zonder dat daar extra productie tegenover staat. Door het extra aanbod [van dollars] daalt de koers en als op de lange termijn de [economische] groei weer aantrekt, kan dat leiden tot geldontwaarding.”

En dus steeg de goudprijs van nog geen 500 dollar per ounce in 2003 naar zo’n 1.655 dollar nu. Vooral de laatste jaren, sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008, stijgt de goudprijs snel. In 2011 reikte hij tot een voorlopig record van 1.900 dollar per ounce.

Hoe goud wordt gewonnen en verwerkt (niet specifiek in Zwitserland, zie daarvoor de website van de BBC):

Verlies van vertrouwen in geld trekt investeerders naar Zwitserland

In 2011 verwerkten vier goudproductiebedrijven in Zwitserland, alle vier behorend tot de grootste ter wereld, twee derde van het wereldwijd gewonnen goud. Deze hoeveelheid had toen een waarde van zo’n 103 miljard dollar, stelt de BBC.

Dat goud trekt in de huidige financiële onzekere tijden nogal wat investeerders naar het Alpenland. De directeur van één van de vier Zwitserse goudverwerkingsbedrijven, Mahdi Barkhordar, zegt tegen de BBC:

“Sinds de financiële crisis van 2008 is beleggen in goud mainstream geworden. Opeens was er immers een vertrouwenscrisis. Mensen hadden niet langer de zekerheid dat hun bankensysteem in de toekomst in tact zou blijven, dat zelfs het financiële systeem van hun land in tact zal blijven… Dus ontstond er een grote vraag naar goudstaven en gouden munten.”

Europese schuldencrisis ook een zegen voor goudindustrie

De Europese schuldencrisis draagt daar sinds een jaar of twee nog eens extra aan bij. De angst dat Griekenland, Spanje en Portugal op termijn om zullen vallen, verstevigt de waarde van de euro bepaald niet. Een labiele euro én een zwakke dollar, dat is dubbel feest voor de goudindustrie.

Daar komt nog bij dat Zwitserland het goud niet zelf op grote schaal uit de grond haalt, maar het slechts verwerkt. Problemen bij mijnbedrijven en boosheid over slechte arbeidsomstandigheden in die mijnen kunnen de Zwitsers dus op anderen afschuiven.

Zolang de Fed in de Verenigde Staten niet ophoudt met het bijdrukken van dollars en Europa zijn schuldencrisis niet oplost, zit Zwitserland met zijn omvangrijke goudindustrie kortom op rozen. Eerst profiteerde het bankenland van de enorme boom in de bankensector. En nu die luchtbel is geknapt, met alle (dreigende) inflatie van dien, verdienen de Zwitsers opnieuw goed geld door zich op te werpen als de producent van dè verzekering tegen die inflatie bij uitstek. Slimme jongens, die Zwitsers.

Lees in de digitale editie van NRC Handelsblad het hele artikel Goud is weer hot, met dank aan de Fed van Egbert Kalse (uit september) over de stijgende goudprijs.

En lees ook de reactie op dit artikel, Hoed u voor de grillen van de goudprijs, van Joost Ramaer.