Wie heeft het hier eigenlijk wel begrepen?

Antony Burgmans, a non-executive director of BP Plc., poses in this undated handout photograph released to the media on Wednesday, July 7, 2010. BP Plc posted its first weekly gain since the Gulf of Mexico leak began after relief wells to stop the worst oil spill in U.S. history progressed ahead of schedule. Source: BP Plc via Bloomberg EDITOR'S NOTE: NO SALES. EDITORIAL USE ONLY via Bloomberg

De anderen. Het zijn altijd de anderen. De anderen die de tijdgeest niet begrepen hebben, zomaar hun ontslag namen of juist hun mond hielden. „Er is een gebrek aan moreel leiderschap”, zei voormalig Unilever-topman en nu beroepscommissaris (AkzoNobel, Aegon, TNT Express, Jumbo) Antony Burgmans afgelopen maandag in een uitbundig interview in Het Financieele Dagblad. „Te veel leiders van grote instellingen geloven dat regels alleen voor anderen gelden.”

Wie hebben het niet begrepen? Minister-president Rutte, de banken, de woningcorporaties en met name de vertrokken baas van TNT, Marie-Christine Lombard. De raad van commissarissen onder leiding van Burgmans voerde een rechtszaak tegen haar, maar de rechter veegde hun argumenten van tafel.

Heerlijk dat Burgmans de discussie zoekt. Je zou bijna zeggen: had het eerder gedaan. In 2006 nam hij geen derde termijn als commissaris van ABN Amro, maar zei niet waarom. Dat deed hij pas toen de overnamestrijd om de bank in 2007 voorbij was. Toen bleek dat hij het gevoerde beleid niet lustte.

Zijn acht jaar als ABN Amro-commissaris werpen een ander licht op zijn klacht over uitwassen bij banken. Kennelijk is een commissaris niet zo machtig als het lijkt of als hij zelf doet voorkomen. Burgmans’ remedie tegen ongelukken, dat directeuren en commissarissen samen in één gremium zitten, is een typisch Angelsaksische blindganger. Het intrigerende van alle bank- en bedrijfsschandalen is dat het niks uitmaakte hoe de toporganisatie was.

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga