Was Maria wel een non?

The Sound of MusicRTL 8, 20.00 - 23.30 uurClimbed every mountainBBC 2, 21.15 - 22.15 uur

De baron met de grote kinderschaar bestond echt. Hun landhuis nabij Salzburg ook. En het kindermeisje Maria trouwde inderdaad met de baron, waarna Oostenrijk door de nazi’s werd geannexeerd en het hele gezin Von Trapp daadwerkelijk uitweek naar de Verenigde Staten. Maar verder hebben Oscar Hammerstein en Richard Rodgers, de makers van de internationale succesmusical The Sound of Music – de Kerstfilm aller Kerstfilms – het verhaal danig geromantiseerd. Dat wisten we al uit eerdere boeken en documentaires, en dat blijkt eens meer uit de nieuwe BBC-documentaire Climbed every mountain die vanavond wordt vertoond. Daarin wordt zelfs twijfel gezaaid over de vraag of Maria ook in werkelijkheid uit een nonnenklooster kwam – in de kloosteradministratie komt haar naam niet voor – en wat precies haar verhouding was met een uit de geschiedenis weggemoffelde priester die met hen meereisde naar Amerika.

Dat ze Oostenrijk vluchtten, klopt in elk geval wel. Maar niet zo spannend als we dachten. En ook niet over de bergen.

De musical is gebaseerd op de memoires van de in 1987 overleden Maria, die zich in dat boek heel wat zoeter voordeed dan ze was. In deze documentaire, gemaakt door de Britse comédienne Sue Perkins, wordt ze geportretteerd als een dominante dame die het woord Gods als een gesel kon laten neerkomen op de aan haar zorg toevertrouwde kinderen. De oudste dochter, de nu 98-jarige Maria junior, zegt over The Sound of Music: „Het is een leuk verhaal, maar het is niet echt óns verhaal.”

    • Henk van Gelder