'Voor 'n tientje heb je al een pak nitraatjes'

Justitie wil zwaardere straffen voor het afsteken van illegaal vuurwerk. Wie zijn de mensen die dat afsteken? Ruben Koet (31) vertelt: „Illegaal vuurwerk is lachen!”

„Als jochie van zeven of acht stond ik achter het raam te kijken hoe de grote jongens met Oud en Nieuw de Tomaatstraat in Leiden sloopten. Bosjes strijkers werden aan lantaarnpalen gebonden en afgestoken. Als bushokjes niet werden opgeblazen, werden ze wel in elkaar getrapt.

„Mijn vader kocht nooit overdreven veel vuurwerk. En hij stak het altijd om twaalf uur precies af. Ik vouwde het pakpapier al om zes uur open om te kijken. Eruit halen, erin stoppen, eruit halen, erin stoppen.

„Op mijn 23ste verhuisde ik naar Sittard. Je rijdt hier tien minuten over de grens en voor een tientje heb je een pak nitraatjes dat in Leiden 20 euro kost. De mensen zijn gemütlicher in het zuiden. Sta ik op een ochtend te knallen – ik had een ratelband in de lantaarnpaal gehangen – komt een omwonende naar buiten en zegt: mooi hoor, maar kun je niet even een pauze inlassen? Natuurlijk stop ik dan. Of ik zeg: zal ik het nog even gauw allemaal afsteken? Dan heb je daarna helemaal geen last meer van me.

„De vuurwerkramp in Enschede heeft veel kapot gemaakt én veel verbeterd. Vuurwerk heeft sinds 13 mei 2000 een slechte naam in Nederland. Maar het spul zelf is veel veiliger geworden. Die gigavlinders van vroeger hadden van die korte lontjes. Soms vielen ze al uit elkaar als je ze neerlegde. Niemand koopt zulke rommel nog.

„Dit jaar waren er weer minder slachtoffers door vuurwerk, dus waar hebben we het over? Alles wat zwaarder is dan een kanonslag vindt de Nederlandse politie al een bom. Kijk naar het taalgebruik. Vroeger zei je nitraatje. Nu zeggen ze nitraatbom. Vlinderbom. Klinkt meteen veel gevaarlijker.

„De politie zit de boel bewust te overdrijven. Er staat een filmpje op internet waarin een auto wordt opgeblazen. Met een Cobra 6. Zeggen ze. Ik geloof er niks van. Eigenlijk hoop ik dat die lui van het ministerie van VROM me een keer bellen. Als ik mag filmen hoe ze dat testen met zo’n auto, dan wil ik ze pas geloven.

„Op mijn site xtremerides.nl laat ik films en foto’s zien van vuurwerk. Ik ga bij vrienden langs als die wat nieuws hebben. Ik heb altijd een wit kleedje bij me zodat ik het vuurwerk tegen dezelfde achtergrond kan fotograferen. Ik leg mijn aansteker ernaast, dan kunnen mensen zien hoe groot het is.

„Ik begon met video’s van kermisattracties. YouTube vond dat interessant. Ik was een van de eerste in hun partnerprogramma. Xtremerides heeft nu 52 miljoen pageviews. Dat betekent dat statistisch gezien elke Nederlander tweeënhalf keer mijn video’s heeft gezien. De vuurwerkfilmpjes zijn vijf miljoen keer gezien. Per maand verdien ik zo’n 1.000 euro aan reclame en clicks.

„Er zijn twee kampen in de vuurwerkwereld. De legale en de illegale freaks. De legale, die zijn bevriend met de importeurs, die zetten filmpjes van mooie shows online. Dat zijn de mensen die tegen mij zeggen: het is jouw schuld als er een vuurwerkverbod in Nederland komt. Ik heb schijt aan die goedbedoelde adviezen. Illegaal vuurwerk en stunts is lachen! Zolang het je eigen spullen zijn en je zelf de rotzooi opruimt, heb ik er geen probleem mee.

„Een vriend van mij had een vrieskist bij ons in de tuin gezet. Niet mijn vrieskist. Zíjn vrieskist. Hij gooit er een Cobra in en blaast het ding compleet op. Na afloop ruimt hij mijn tuin keurig op. Ik heb het gefilmd en online gezet. Komt de politie bij mij. Waarom? Ben ik de eigenaar van die vrieskist? Heb ik ’m opgeblazen?

De sloopvideo’s staan op een apart YouTubekanaal, DemolitionTeam.NL. Niet alle video’s zijn van mij en die wel van mij zijn, heb ik opgenomen op eigen terrein. Dit is de zwarte kant van het vuurwerk. Veel mensen vinden het onveilig of vervuilend. YouTube wil daar geen partner van worden. Het levert dus geen geld op. Het is puur voor de lol.

„De knallers die je vroeger zelf moest fabriceren, kun je nu gewoon kopen. Je had gigavlinders, superwidowmakers of doodskopstrijkers, met 15 gram flashkruit. Nu zit in de Cobra 6 al 28 gram flash, in de 7 zit 50 en in de Big Boy 100 gram. Dat is goedkoper dan de twintig strijkers die je vroeger in een flesje douwde. En minder gevaarlijk.

„Het zijn nog maar enkelingen die met kilo’s kruit werken. De extreme tak. In Opheusden is vorige maand een man zijn onderarmen kwijtgeraakt toen zijn zolder ontplofte. Hij had zo’n 4,5 kilo flash, hoorde ik. Misschien was hij bezig met een pijpbom: een steigerpijp die je aan een kant dichtknijpt in een bankschroef. Je douwt hem vol kruit en dan knijp je de andere kant ook dicht. Een gaatje voor de lont erin en knallen.

„Het leuke is, nou ja… het grappige is dat je zo’n bom al kunt maken met het kruit dat gewoon in sterretjes zit. Maar los kruit is levensgevaarlijk. Daar moet je niet mee rommelen.

„Vorig jaar had ik voor 2.500 euro vuurwerk. Ik zit nu tegen de achthonderd. Ik moet nog even naar Duitsland, dus dan kom ik zo rond de duizend. Maandag begin ik om een uur of tien. Daar heb ik daylight cakes voor, en parachutes met rook. Verder knallers en ratelbanden. ’s Avonds alleen siercakes.

„Meestal steek ik niet alles op één locatie af. Niet iedereen houdt van vuurwerk. Ik ben geen aso. Bovendien bellen mensen eerder de politie als je de hele tijd op één plek staat te knallen.

„Vorig jaar staken we gewoon vuurwerk af, toen begon een van de buren te schreeuwen en zijn middelvinger op te steken. Je mag best wat zeggen, maar wel op een normale manier, dus als bonus hebben we eerst nog een single shot voor zijn deur afgestoken en toen zijn we gaan vragen wat hem bezielde. Bleek hij bange katten te hebben Ja, dat kan je ook op een normale manier vertellen. Natuurlijk houd ik er dan rekening mee.

„Mijn jongens zijn nu anderhalf. Om twaalf uur maak ik ze wakker en zet ik ze voor het raam. Dan mogen ze naar pappa kijken. Net als ik vroeger.”

    • Bas Blokker