Vluchtelingen worden smokkelaars

Maart

Syrië en Turkije

De mist dempt hun stemmen. Roeispanen schrapen over het natte hout van de vissersboot. Een plons. Stilte. De soldaten slapen door. Nog een plons.

De grens tussen Turkije en Syrië is een rivier. Aan de Orentes liggen vrede en oorlog slechts een paar minuten roeien van elkaar. In het onderschrift van fotograaf Moises Saman heten de mensen in de boot „vluchtelingen’’ en hun helpers „smokkelaars’’.

Het is familie, verdeeld door een historisch ongeluk. De Turkse grensprovincie Hatay hoorde tot 1938 bij het gebiedsdeel dat we nu Syrië noemen, indertijd bestuurd door de Franse kolonisator. Per referendum bepaalde een meerderheid van de inwoners van Hatay dat ze liever bij de Turkse republiek van Mustafa Kemal Atatürk hoorde. Er zijn geschiedenisboeken die durven te beweren dat de kiezers met bussen tegelijk uit andere delen van Turkije naar Hatay werden gebracht, om het referendum in het voordeel van Turkije te beslechten.

Een voetnoot in de geschiedenis. De grens ligt nu zo. Hier is de vrede, daar de oorlog. Meer dan 120.000 vluchtelingen zijn inmiddels ondergebracht in de Turkse vluchtelingenkampen. Daar worden de mensen op deze boot niet bij gerekend. Zij laten zich niet registreren. Ze hebben geen paspoort. Ze vinden een onderkomen in de huizen van hun familie aan de andere kant, of reizen door naar betere oorden. Naar Istanbul. Naar Europa. Maar niet zelden gaan ze ook weer terug, de grens over. Om de achterblijvers te bevoorraden. Of hun lege huizen te behoeden tegen plunderaars. Vluchtelingen worden smokkelaars, smokkelaars zijn vluchtelingen.

Als correspondent reist Bram Vermeulen regelmatig langs de Syrisch-Turkse grens.

    • Bram Vermeulen