Uitgelicht zondag

English musician and singer-songwriter Gordon Sumner known by his stage name Sting, performs during a concert in Beirut, on November 28, 2012. AFP PHOTO/JOSEPH EID
English musician and singer-songwriter Gordon Sumner known by his stage name Sting, performs during a concert in Beirut, on November 28, 2012. AFP PHOTO/JOSEPH EID AFP

Film

Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events (Brad Silberling, 2004, VS). Eerste speelfilm naar de kinderboeken van Lemony Snicket, pseudoniem van de Californische schrijver Daniel Handler. Drie steenrijke weeskinderen worden meegesleept in een afschuwelijke achtbaan die hen langs hebberige voogden en volstrekt incapabele verzorgers voert. Onweerstaanbaar grappig. Met Jim Carrey, Jude Law, Timothy Spall, Meryl Streep. Net 5, 20.00-22.00u.

Dr. Dolittle (Betty Thomas, 1998, VS). Remake van muzikale superflop uit 1967, met Eddie Murphy in Rex Harrisons rol van dokter die dieren kan verstaan. Vertier met voornamelijk door de computer gegenereerde beelden van babbelende beesten en de bekkentrekkerij van Murphy. RTL 5, 22.40-00.20u.

Moon (Duncan Jones, 2009, GB). Het debuut van regisseur Duncan Jones, die op de wereld kwam als Zowie Bowie, vertoont enige verwantschap met de geliefde thema’s van zijn beroemde vader. De film is uiterst charmante sciencefiction over de ongelofelijke eenzaamheid van de nietige mens in de onmetelijke ruimte. Sam Bell (Sam Rockwell) is een astronaut die in zijn eentje een maanstation bemant. Als hij buiten het station een ongeluk krijgt, blijkt hij toch niet zo alleen te zijn als hij had gedacht. BBC 2, 23.00-00.30u.

Blade Runner (Ridley Scott, 1982, VS). Sciencefictionthriller, losjes gebaseerd op Philip K. Dicks Do Androids Dream of Electric Sheep?, deed het destijds matig in de Amerikaanse bioscopen, maar was een succes in het buitenland en verkreeg al snel cultstatus. Vermengde elementen van de film noir met die van sciencefiction en luidde zo de tech noir in. Met Harrison Ford als premiejager die in 2019 achter bende losgeslagen androïden aan zit, aangevoerd door Rutger Hauer. (Wordt (tot 04.05u) gevolgd door ‘Dangerous Days: On the Edge of Blade Runner’, documentaire over de moeizame totstandkoming van en voortdurende bewondering voor deze klassieker. Op basis van 80 interviews en met nooit eerder vertoond filmmateriaal.) BBC 2, 00.30-02.20u.

Open Range (Kevin Costner, 2003, VS). Poging om de western nieuw leven in te blazen. Boss (Robert Duvall), Charley (Costner) en Button (Diego Luna) trekken als ‘vrije grazers’ met een kudde koeien over de prairie die inmiddels grotendeels in bezit is genomen. Vrijbuiters versus de grootgrondbezitters, zelfbeschikking versus regels. Ook met Annette Bening, Michael Gambon.BBC 1, 01.25-03.40u.

Informatief

Space Dive. Documentaire over voorbereiding en uitvoering van de sprong en vrije val waarmee Felix Baumgartner afgelopen oktober als eerste mens door de geluidsbarrière brak. BBC 2, 16.30-18.00u.

Andere Tijden Special: De verwarrende jaren zeventig. Documentaire over de zo hoopvol begonnen jaren zeventig, waarin na enige jaren de stemming omslaat: de tweede oliecrisis, kapingen, moordaanslagen en keiharde bezuinigingen. Ned.2, 21.10-22.00u.

De Nationale Wetenschapsquiz 2012. Negentiende editie, waarin dit jaar een team van topsporters tegen een team van wetenschappers strijdt. Vijftien pittige vragen moeten uitwijzen wie de knapste koppen zijn. Ned.2, 22.15-23.45u.

Amusement

Top 2000 à gogo. Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis grasduinen door de lijst van 2000 populairste popliedjes en vertonen clips.Ned.3, 19.30-20.30u.

Hooverphonic. Registratie van optreden door Hooverphonic met symfonisch orkest in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen in april van dit jaar. Canvas, 22.40-00.15u.