Uitgelicht zaterdag

Film

Little Women (Gillian Armstrong, 1994, VS). Vijfde verfilming van Louisa May Alcotts semi-autobiografische klassieker (1868) over de opgroeiende zusjes March en hun moeder in New England ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Romantisch, ouderwets, fijnzinnig feministisch, ironisch en stijlvol. Met Winona Ryder, Kirsten Dunst, Claire Danes en Susan Sarandon.Eén, 14.20-16.15u.

Fallen (Gregory Hoblit, 1998, VS). Politieman Denzel Washington neemt het op tegen Satan zelf. De combinatie van occulte zaken en een thrillerstructuur werkt het eerste gedeelte van de film sterk, daarna wordt de macht van het kwaad al te geëxalteerd ingezet. Ook met John Goodman, Donald Sutherland.Net 5, 20.00-22.35u.

Liar Liar. (Tom Shadyac, 1997, VS). Familiekomedie met een voor zijn doen nogal brave Jim Carrey, die een advocaat annex workaholic speelt. Hij zit nooit om een smoes of leugen verlegen, ook niet tegen zijn familie. Vijfjarige zoon Max doet dan ook op zijn verjaardag een wens dat vader een etmaal lang niet meer mag liegen, een wens die uitkomt. Maar alleen de waarheid vertellen is voor een advocaat niet altijd even handig. RTL 5, 22.05-23.50u.

Yo, también (Álvaro Pastor en Antonio Naharro, 2009, E). Films over mensen met een handicap hebben de neiging te vervallen in vals sentiment, maar deze weet die valkuil knap te vermijden. Het bij vlagen zeer geestige Yo, también overtuigt volledig als portret van een man met het syndroom van Down die door zijn afwijkende uiterlijk moeilijk aan een ‘gewone’ vrouw kan komen.Ned.2, 22.35-00.15u.

Whatever Works (Woody Allen, 2009, VS/F). Allens terugkeer naar Manhattan na een serie soms zwarte Europese films. De bejaarde, hypochondrische, joodse misantroop Boris Yellnikoff (Larry David) vindt in zijn steeg Melody (Evan Rachel Wood), een oerdomme, piepjonge southern belle met een hart van goud. Zij valt uiteraard als een blok voor het snerende oudje en trouwt met hem, waarna haar fundamentalistische ouders plots voor de deur staan. In de traditie van de southern gothic blijkt pa latent homoseksueel en ma nymfomaan. De enige charme van deze luie komedie schuilt in de witzen die de spelers op elkaar afvuren. Canvas, 23.50-01.20u.

Paris (Cédric Klapisch, 2008, F). Mozaïekfilm met losse, meanderende structuur en een brede waaier aan personages. Spil is de danser Pierre (Romain Duris) die te horen krijgt dat hij lijdt aan een zeldzame hartafwijking. Zijn zus (Juliette Binoche) trekt bij hem in om hem te steunen. Klapisch houdt zware dingen graag luchtig en net als in zijn eerdere films (o.a. Chacun cherche son chat) leren we via een groep mensen de stad beter kennen. Ned.2, 00.15-02.15u.

Amusement

Met alle respect – Theo Maassen. Registratie van zijn zevende solovoorstelling. Waarin Maassen zijn blik op de maatschappij combineert met ingrijpende gebeurtenissen uit zijn privéleven en moet concluderen dat, gezien z’n leeftijd, zijn beste tijd voorbij is. Ned.1, 20.30-22.05u

Downton Abbey Christmas Special (2). Kerstmis 1919. De familie Crawley maakt zich op voor het kerstfeest, maar er hangt spanning in de lucht en de arrestatie van John Bates – verdacht van moord – werpt een schaduw over de festiviteiten. Lady Mary begint steeds meer te twijfelen of ze wel met Sir Richard Carlisle wil trouwen. Hij zet haar meer en meer onder druk, maar Mary is verliefd op Matthew Crawley. Eén, 22.05-22.55u.

Sport

Schaatsen: NK allround. Rechtstreeks verslag van de eerste dag van het Nederlands Kampioenschap langebaan. Ned.1, 12.10-17.55u.