‘Tristan van der V. had ook vergunning wapenhandel’ - OM: onzin

Tijdens de reconstructie van de schietpartij, in juli vorig jaar, werd het automatische geweer en aankoopbewijs getoond waarmee Tristan van der V. zijn slachtoffers maakte.Foto ANP / Marcel Antonisse

Tristan van der V. had naast een vergunning voor het bezit en gebruik van drie wapens ook een vergunning om in maximaal vijf wapens te handelen. Dat beweert letselschadejurist Orlando Kadir vanochtend in het Leidsch Dagblad.

Kadir staat 42 slachtoffers van de schietpartij vorig jaar in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn bij. Van der V. schoot toen zes mensen en zichzelf dood. De slachtoffers en nabestaanden maakten eerder deze maand bekend naar de rechter te stappen. Ze eisen in totaal een schadevergoeding tussen de achttien en 33 miljoen euro.

‘Overheid verantwoordelijk voor onterecht afgeven vergunning’

De advocaat houdt de overheid verantwoordelijk voor het feit dat Van der V. een wapenvergunning kon krijgen:

“Terwijl in alle dossiers sinds 2006 is terug te vinden dat hem eerder een vergunning is geweigerd, dat hij in contact is geweest met de politie voor een eerder schietincident en dat hij gedwongen opgenomen is geweest na een zelfmoordpoging.”

Volgens Kadir gaat de zaak niet alleen over het feit hoe Van der V. aan een wapen kon komen. “Het gaat over dubieuze praktijken binnen de afdeling handhaving en toekenning van de politie Hollands Midden”, vindt hij.

OM: Tristan van der V. was geen wapenhandelaar

In een reactie aan persbureau Novum laat het Openbaar Ministerie weten dat Tristan van der V. geen vergunning had om als wapenhandelaar te opereren. Volgens de woordvoerder zijn twee dingen door elkaar gehaald. Van der V. mocht wel wapens hebben.

“En wie als verlofhouder vuurwapens eenmaal in bezit heeft, moet die ook weer van de hand kunnen doen. Dat geldt voor iedere verlofhouder, dus ook voor Tristan.”

Wie een wapen wil kopen, moet daarvoor echter wel eerst een zogenoemd verlof tot verkrijging aanvragen bij de politie. Zo’n verlof tot verkrijging zorgt ervoor dat de politie ziet waar vuurwapens naartoe gaan, vertelt de woordvoerder. Wie in wapens handelt zonder zo’n verlof, is illegaal bezig.

Van der V. heeft een aantal keer een verlof tot verkrijging gekregen, bleek volgens de zegsman al eerder uit onderzoek. In november 2008 kreeg Van der V. zijn eerste zogenoemde wapenverlof waardoor hij wapens mocht houden, en die verloven werden in 2009 en 2010 verlengd. In die periode heeft Van der V. diverse wapens gekocht en verkocht, allemaal binnen zijn wapenverlof. “Maar dat maakt je nog geen wapenhandelaar. Anders zouden alle wapenhouders in Nederland wapenhandelaren zijn.”