Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Staatssecretaris wil uitleg over brandstofbeleid Ryanair

Archieffoto van een toestel van Ryanair op het vliegveld van het Duitse Nuremberg. Foto EPA / Maximilian Hensel

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) heeft de Ierse autoriteiten om opheldering gevraagd over het brandstofbeleid van luchtvaartmaatschappij Ryanair. Dat deed ze naar aanleiding van een uitzending van KRO Reporter waarin vier piloten stellen dat ze onder druk worden gezet om met minder brandstof te vliegen.

Mansveld heeft de Ierse overheid om een reactie gevraagd en wil daarnaast een onderzoeksrapport over Ryanair inzien, meldt de NOS. Pas daarna wil ze eventueel zelf een onderzoek instellen naar de veiligheid bij de vliegmaatschappij. De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) had daar gisteren om gevraagd.

De piloten stellen dat ze zo min mogelijk mogen tanken om kosten te besparen. Ook zou er een angstcultuur heersen binnen het bedrijf. Piloten die klagen zouden worden bestraft. Volgens de vier klokkenluiders is het management “dictatoriaal”.

Kijk hier de uitzending van KRO Reporter terug:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.