Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

SNS negeerde waarschuwing voor grote verliezen op vastgoed

Bank-verzekeraar SNS Reaal is al in 2010 door onderzoekers van accountantskantoor Ernst & Young gewaarschuwd voor grote verliezen op de vastgoedportefeuille van het bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Bank-verzekeraar SNS Reaal is al in 2010 door onderzoekers van accountantskantoor Ernst & Young gewaarschuwd voor grote verliezen op de vastgoedportefeuille van het bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. In een vertrouwelijk rapport adviseerde Ernst & Young om circa 1,2 miljard euro af te schrijven op de internationale vastgoedleningen.

Als de bank het advies had opgevolgd, had ze direct bij de overheid om financiële steun moeten vragen om overeind te blijven, zeggen betrokkenen. De bank nam dat jaar een voorziening van ruim 600 miljoen euro en heeft het rapport van Ernst & Young nooit bekendgemaakt. Het rapport werd opgesteld op verzoek van oud-bankier Buck Groenhof, die een jaar eerder als saneerder was aangesteld bij het onderdeel van de bank dat vastgoed financiert.

Groenhof huurde ook een forensisch bureau in dat veertien nationale en internationale vastgoedkredieten moest onderzoeken op onregelmatigheden. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten die in het bezit zijn van NRC.

Conclusie eind 2011: SNS krijgt geld niet terug

De forensisch onderzoekers concludeerden eind september 2011 dat SNS een groot deel van het uitgeleende geld vermoedelijk niet zal terugkrijgen. Het gaat bij deze veertien projecten in totaal om ruim 1,7 miljard euro. De onderzoekers constateerden bovendien misstanden in alle veertien onderzochte projecten, variërend van vermoedens van witwassen en valsheid in geschrifte door klanten tot ernstige nalatigheid van bankmedewerkers.

Huisaccountant KPMG van de bank werd niet over de lopende forensische onderzoeken ingelicht, blijkt uit een mailwisseling tussen de accountant en de raad van bestuur van SNS Reaal. SNS heeft ook de bevindingen uit de forensische onderzoeken niet bekendgemaakt. Bovendien zette de bank elf van de veertien onderzoeken stop of vertraagde ze.

SNS bekijkt sinds deze zomer in overleg met de overheid en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs de toekomst van het noodlijdende bedrijf. Daarbij wordt gedacht aan de verkoop van bedrijfsonderdelen of splitsing van het bedrijf. Door aanhoudende verliezen bij de tak die vastgoed financiert voldoet de bank en verzekeraar niet meer aan de kapitaalseisen.

SNS: informatie klopt niet of is verouderd

SNS Reaal laat in een reactie weten dat de informatie van NRC Handelsblad “voor een groot deel niet klopt” en “voor een groot deel zeer verouderd is”. De bank zegt het rapport van Ernst & Young niet bekend te hebben gemaakt, onder meer omdat het “niets speciaals” is. “De markt is steeds adequaat geïnformeerd.”

De uitkomsten van de forensische onderzoeken zou de bank regelmatig met onder meer De Nederlandsche Bank (DNB) bespreken. De bank “herkent” het uitstaande bedrag van 1,7 miljard op de veertien projecten niet.

Lees vandaag in het economiekatern van NRC Weekend meer over SNS Reaal (ook via onze digitale editie).

Update 31 december:
Lees hier de reactie van SNS Reaal op de berichtgeving.