Rusland: onderhandelingen kunnen conflict in Syrië nog altijd oplossen

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov sprak vanochtend in Moskou met VN-gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi. Foto AP / Ivan Sekretarev

Rusland gelooft dat er nog steeds een kans is de burgeroorlog in Syrië via onderhandelingen op te lossen. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vanochtend na een gesprek met VN-gezant Lakhdar Brahimi. Lavrov erkende dat het conflict in Syrië steeds sektarischer van aard wordt.

Brahimi herhaalde na zijn ontmoeting met Lavrov dat wat hem betreft het vormen van een overgangsregering en het houden van verkiezingen de oplossing zijn voor Syrië. Als er geen werk wordt gemaakt van het beginnen van onderhandelingen zal in Syrië “de hel” losbreken, waarschuwde Brahimi.

Een oplossing lijkt echter niet dichtbij, omdat president Assad volgens VN-diplomaten niet bereid is om te onderhandelen. De oppositie zou bovendien iedere oplossing waarbij Assad nog enige tijd aan de macht blijft afwijzen.

Oppositie slaat uitnodiging Rusland voor gesprekken af

Rusland kondigde gisteren aan bereid te zijn te praten met vertegenwoordigers van de Syrische oppositie en riep de oppositie en het regime van Assad op naar Moskou te komen om te onderhandelen over vrede. De leider van de Syrische oppositie sloeg dat aanbod echter af vanwege de steun van Moskou aan het regime van Assad. Volgens oppositieleider Moaz El-Khatib moet Rusland de oppositie eerst excuses aanbieden voor de “bemoeienis” met het conflict in Syrië.

Brahimi waarschuwde vanochtend net als Lavrov dat in het Syrische conflict bevolkingsgroepen steeds sterker tegenover elkaar komen te staan. Het geweld tussen de alawieten, de bevolkingsgroep van president Assad, en de sunnitische meerderheid die de opstand steunt wordt steeds gruwelijker. Volgens de Syrische oppositie vielen de afgelopen twee jaar bij het conflict al meer dan 45.000 doden.

Bekijk hieronder de verklaring die Brahimi vanochtend aflegde:

    • Pim van den Dool