Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechter vindt alcoholslot te zware straf voor chauffeurs

Foto ANP / Toussaint Kluiters

Truckers en buschauffeurs die met te veel alcohol zijn aangehouden in hun privé-auto, kunnen niet meer automatisch worden gestraft met een alcoholslot. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Haarlem.

Een vrachtwagenchauffeur had een zaak aangespannen omdat hij door het alcoholslot van twee jaar zijn baan dreigde kwijt te raken. De Haarlemse rechtbank vindt de gevolgen van die straf te zwaar, zo blijkt uit de uitspraak vorige week vrijdag. Daarin wordt het besluit vernietigd.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) voerde op 1 december 2011 het alcoholslot landelijk in. Wie als dronken rijder wordt gestraft met een alcoholslot, moet zijn rijbewijs inleveren. In ruil daarvoor krijgt de gestrafte een tijdelijk rijbewijs, maar alleen voor personenauto’s. Een alcoholslot wordt niet in bussen en trucks gebouwd. Dat zou volgens de minister op “onbegrip” stuiten. Bovendien mag van mensen die hun rijbewijs nodig hebben voor hun beroep “een bijzonder verantwoordelijkheidsgevoel” worden verwacht, aldus de toelichting op de maatregel bij de invoering.

Belang chauffeurs weegt zwaarder dan argumenten minister

De rechtbank is het met die redenering niet eens. De argumenten van de minister wegen niet op tegen het belang van truckers en buschauffeurs die hierdoor hun beroep niet kunnen uitoefenen en niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien. De rechtbank wijst er ook op dat andere beroepsrijders met een alcoholslot, zoals taxichauffeurs en koeriers, wél kunnen blijven rijden.

Volgens advocaat Jos Willemsen, die de trucker bijstond in de zaak, leidt de uitspraak ertoe dat “in principe” veel truckers en buschauffeurs voorlopig niet meer met een alcoholslot kunnen worden gestraft, ook niet als zij met te veel drank op in een personenauto rijden. “Een hiaat in de wet”, aldus Willemsen.

In aanmerking voor gebruik van het alcoholslot komen rijders die de politie heeft gesnapt met een promillage tussen de 1,3 en 2,1. Dat staat voor een volwassen man van ongeveer zeventig kilo, die in vrij hoog tempo tot tien glazen drank naar binnen heeft gewerkt.

Het Rijk gaat tegen de uitspraak in beroep bij de Raad van State.