Popmuziek steeds trager

De popliedjes die in de VS een grote hit werden, zijn sinds de jaren zestig langzamer geworden. Gemiddeld waren de liedjes in de periode 1965-2009 in de jaren 90 het traagst (89 BPM, beats per minute) en in de jaren 60 het snelst (116 BPM). Deze eeuw lijkt er weer enige versnelling plaats te vinden.

Dat meldden Duitse psychologen deze zomer in Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts. Ze baseerden zich op de eindejaarslijstjes van het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard. Ze deden dit onderzoek omdat ze moeite hadden om recente, puur vrolijke popliedjes te vinden (up tempo en in majeur).

Dat bleek niet aan hen te liggen: zulke liedjes waren echt schaarser. De pophits waren niet alleen steeds trager geworden, maar ook vaker in mineur. En liedjes in majeur (vrolijk) bleken het sterkst vertraagd (droef). Mensen zijn het kennelijk steeds prettiger gaan vinden om naar emotioneel complexe popmuziek te luisteren. Een teken, menen de onderzoekers, dat popconsumenten een steeds verfijndere smaak hebben gekregen. Net als consumenten van bijvoorbeeld romans, televisie en games.

    • Ellen de Bruin