Oscarjury worstelt met stemsysteem

Leden van de Academy of Motion Pictures Arts & Sciences hebben grote moeite met het gebruik van het nieuwe elektronische stemsysteem voor de nominaties voor de Oscars. De Academy maakt het dit jaar voor het eerst mogelijk om online een stem uit te brengen.

Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde website Deadline Hollywood. „Het is zo slecht georganiseerd dat ik mijn stem deze keer maar verloren laat gaan”, zei een lid van de Academy tegen de website.

Om een elektronische stem uit te brengen is een speciaal wachtwoord nodig en een code die slechts voor een korte periode geldig is en die pas ingaat op het moment van stemmen zelf. Daarvoor moet eerst een speciaal telefoonnummer worden gebeld. Dit gecompliceerde beveiligingssysteem is ontworpen door hetzelfde bedrijf dat eerder onder meer de computers van het Pentagon heeft beveiligd. De gebruiksvriendelijkheid lijkt echter onder de zeer hoge graad van beveiliging te hebben geleden. Wie op enig moment een typefout maakt tijdens de procedure, wordt onmiddellijk geblokkeerd.

De Academy behoudt de mogelijkheid om op papier een stem uit te brengen voor de Oscarnominaties. Naar verwachting zullen volgend jaar vrijwel alle leden van de Academy een voorkeur aangeven om weer op de oude manier te stemmen. Stemmen voor films die in aanmerking moeten komen voor een Oscarnominatie is nog mogelijk tot 3 januari.