Obama: compromis nog mogelijk, anders stemming over mijn plan

Obama zei gisteravond dat het geduld van de Amerikaanse bevolking met de politiek op begint te raken. Foto Reuters / Jonathan Ernst

Obama denkt nog altijd dat het mogelijk is voor het nieuwe jaar de begrotingsafgrond in de VS af te wenden. Dat zei hij gisteravond na een ontmoeting met Democratische en Republikeinse leiders. Als die de komende dagen geen deal sluiten, brengt de president zijn eigen plan in stemming.

In het Witte Huis sprak Obama gisteren een uur lang met de leiders van de senaatsfracties van de Republikeinen en Democraten, Mitch McConnell en Harry Reid. Op de persconferentie die op het beraad volgde zei de president dat een overeenkomst voor 1 januari nog mogelijk is, maar benadrukte dat de tijd begint te dringen en dat het geduld van de Amerikanen op begint te raken. Volgens Obama was het laatste overleg “goed en constructief”.

Als er voor 1 januari geen overeenstemming wordt bereikt, worden automatisch diverse belastingverhogingen en bezuinigingen van kracht die het prille herstel van de economie een slag kunnen toedienen. Economen vrezen dat de VS opnieuw in een recessie belanden als de begrotingsafgrond niet wordt afgewend.

Republikeinse leider wil morgen compromis presenteren

De Republikeinse leider McConnell en zijn Democratische collega Reid waren ook positief. McConnell zei na afloop van het gesprek dat hij hoopvol en optimistisch is dat er een compromis kan worden gesloten. Hij wil morgen, 24 uur voor de deadline, een oplossing presenteren.

Als de Republikeinen en Democraten er dit weekend toch niet in slagen een deal te sluiten, brengt Obama zijn eigen plan in stemming, zo zei hij gisteravond. In dat plan staat dat de belastingen verhoogd worden voor inkomens boven de 250 duizend dollar. De Republikeinen zien niets in dat plan en zullen het vermoedelijk laten stranden in het door hen gedomineerde Huis van Afgevaardigden.

Voor uitgebreide informatie over de begrotingsafgrond: lees hier ons achtergrondartikel ‘VS staan aan rand begrotingsafgrond. Hoe hard kan de val zijn?’

    • Pim van den Dool