Nieuwsoverzicht

Obama: Senaat nu aan zet bij ‘fiscal cliff’

Washington. Het initiatief om voor Nieuwjaar een ‘begrotingsravijn’ (fiscal cliff) in de VS te voorkomen, ligt volgens president Obama bij de Senaat. Na beraad van de president en de leiders van Democraten en Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zei hij vrijdagnacht dat hij „gematigd optimistisch” is over stappen van de Senaat. Hij koos voor deze lijn toen duidelijk werd dat John Boehner, de Republikeinse leider in het Huis, alleen bereid is een begrotingsakkoord in behandeling te nemen nadat de Senaat daarover overeenstemming heeft bereikt. In de Senaat hebben de Democraten de meerderheid en zijn de Republikeinen eerder geneigd tot een compromis dan in het Huis. (Reuters)

Premier Mario Monti vormt middenpartij

Rome. Scheidend Italiaans premier Mario Monti doet toch met een eigen centrumcoalitie mee aan de parlementsverkiezingen in 2013. Eerder liet hij doorschemeren niet zelf aan de verkiezingen mee te doen, maar wellicht voor het premierschap beschikbaar te zijn. Het blok heet ‘Monti Agenda voor Italië’. Naast politici hebben ook enkele hoge functionarissen uit het Vaticaan en de topman van Ferrari zich achter Monti geschaard. De alliantie moet zowel de linkse oppositieleider Bersani als de rechtse populist Berlusconi, beiden in peilingen op 30 procent, de pas afsnijden. (BBC)

Oppositie Syrië wil geen Russische hulp

Moskou. De Syrische oppositiecoalitie heeft een bemiddelingspoging van Rusland afgewezen. Minister Lavrov (Buitenlandse Zaken) nodigde vrijdag geestelijk leider Moaz al-Khatib van de coalitie en andere „redelijke vertegenwoordigers” van de oppositie uit voor een „politieke dialoog” in Moskou. Moaz al-Khatib weigerde omdat Lavrov eerst excuses moet aanbieden voor het feit dat Moskou tot nu toe het Assad-regime steunde. (Reuter)

PvdA wil stop op detentie Schiphol

Amsterdam. Vluchtelingen die aankomen op Schiphol moeten niet meer langere tijd in een cel belanden. Dat heeft Tweede Kamerlid Arib (PvdA) vrijdag op Radio 1 gezegd. „Mensen die asiel vragen moeten niet als crimineel worden vastgehouden.” Arib reageerde op een oproep van Vluchtelingenwerk Nederland aan staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD). Volgens plaatsvervangend directeur Kuipers worden jaarlijks zo’n kleine duizend vluchtelingen die via Schiphol binnenkomen vastgezet. Op die manier worden vluchtelingen juridisch buiten Nederland gehouden, zegt Kuipers. De asielprocedure kan soms maanden duren. Arib heeft Kamervragen gesteld. (Novum)

Filmmaker Han van Gelderen overleden

Amsterdam. Op Tweede Kerstdag is filmmaker Han van Gelderen overleden, zo maakte zijn familie bekend. Van Gelderen (89) werkte onder meer voor Toonder Studio’s. Zijn documentaire Met het oog op avontuur over graficus Escher, leidde in 1971 tot een Oscar-nominatie . Hij was ook (strip)tekenaar. (NRC)