Na de storm

USA. Queens, NY. November 4th, 2012. Street scene outside the Surfside Manor Senior Living facility in Far Rockaway. [lF][lF]Contact email: New York : photography@magnumphotos.com Paris : magnum@magnumphotos.fr London : magnum@magnumphotos.co.uk Tokyo : tokyo@magnumphotos.co.jp Contact phones: New York : +1 212 929 6000 Paris: + 33 1 53 42 50 00 London: + 44 20 7490 1771 Tokyo: + 81 3 3219 0771 Image URL: http://www.magnumphotos.com/Archive/C.aspx?VP3=ViewBox_VPage&IID=2K7O3RKQCAR9&CT=Image&IT=ZoomImage01_VForm ©Peter van Agtmael / Magnum Ph>

Oktober

Verenigde Staten

Op 31 oktober, twee dagen nadat orkaan Sandy New York had bereikt, strandde fotograaf Peter van Agtmael in Queens, een wijk van New York die zwaar was getroffen. In Breezy Point, op het schiereiland Rockaway, waren ruim honderd huizen in vlammen opgegaan, vermoedelijk na kortsluiting door zeewater. „Het is niet overdreven te zeggen dat de beelden lijken op die uit de Tweede Wereldoorlog”, zei burgemeester Bloomberg.

Een week later, op 7 november, was Van Agtmael op Long Island. Het had inmiddels gesneeuwd. De puinhopen van de stad, met overal achtergelaten auto’s, waren bedekt onder een witte deken. Meer dan honderd mensen overleefden Sandy niet. De meeste slachtoffers vielen in Queens en Staten Island, bijna de helft was ouder dan 65 jaar. Veel mensen overleefden wel de storm, maar vonden daarna de dood: door de kou of door koolmonoxidevergiftiging. (MK)