Morsi: Egyptische grondwet garandeert gelijkheid alle burgers

Archieffoto van Morsi in het presidentiële paleis in Kairo. Foto AP / Maya Alleruzzo

De nieuwe Egyptische grondwet garandeert de gelijkheid van alle burgers voor de wet. Dat heeft president Morsi vanmiddag gezegd in het Egyptische parlement. Afgelopen week werd bekend dat Egypte in een referendum heeft goedgekeurd, maar een aanzienlijk deel van de bevolking is tegen.

In een poging de tegenstanders gerust te stellen zei Morsi in het parlement dat iedere burger van Egypte gelijk is voor de wet en de Grondwet. Hij beloofde “vrijheid voor iedereen, zonder uitzondering”.

De nieuwe grondwet is omstreden in Egypte omdat hij geschreven is door een commissie die alleen uit de moslimfundamentalistische bondgenot van Morsi bestond. Liberale en linkse commissieleden stapten uit de commissie omdat ze het oneens waren met de gang van zaken. De Egyptische oppositie vindt nu dat de grondwet te islamitisch is geworden en is bezorgd over hoe het islamitisch recht geïnterpreteerd gaat worden.

Morsi deed in zijn toespraak vanmiddag een beroep op de oppositie. De president zei dat alle partijen in het land na twee jaar van onrust in Egypte “de noden van het moment” moeten onderkennen en dat het tijd was voor “productie, arbeid en ernst”. Hij stelde dat alle partijen met democratische middelen moeten opereren en dat het gebruik van geweld “volledig verworpen” moet worden.

‘Syrische revolutie zal slagen en wij steunen hem’

Morsi sprak zich in zijn toespraak voor het parlement ook uit over de burgeroorlog in Syrië. De president zei de “revolutie” in Syrië zijn doelen zal bereiken en dat Egypte de opstand steunt. Morsi stelde dat er geen toekomst is voor het regime van president Assad. Hij vindt het wel belangrijk dat de eenheid van Syrië gewaarborgd blijft.

Eind september keerde Morsi zich tegen buitenlandse militaire interventie in Syrië, maar zei hij dat de strijdende partijen naar de onderhandelingstafel moeten om tot een politieke oplossing van het conflict te komen.