Le Magnum nouveau is gearriveerd!

Het meest prestigieuze fotoagentschap blikt samen met NRC terug op de foto-oogst van 2012. Het is een eer en een genoegen om voor u de cuvée 2012 te ontkurken. Deze Magnum heeft een weelderig boeket, rijk aan nieuws, en op smaak dankzij een brede waaier aan intrigerende reportages. Naast sombere zwart-witfotografie biedt deze oogst ook een breed spectrum aan indringende kleuren, van bleekroos tot diep donkerrood.

Elk jaar merk je weer hoe het nieuws hard om zich heen slaat. Hoe conflicten de wereld bloedrood kleuren maar ook hoe de natuur genadeloos kan zijn. Magnum was aanwezig bij het conflict in Syrië, voer mee met vluchtelingen, maar fotografeerde ook in de huizen en slaapkamers in de frontlinie. Een rij vluchtelingen in Goma verbergt een lange trektocht, weg van het leed, onderweg naar wie weet nog meer ellende. Sneeuwbuien leggen een zacht wit tapijt over de schade die orkaan Sandy aanrichtte. De natuur camoufleert haar eigen wonden.

Obama op de cover, Hollande twee pagina’s breed verderop, maar ook conciërges in Spanje, anonieme getuigen van de crisis, en de rauwe ‘cops ’ van New York. Magnum stuurde één van zijn beste fotografen, Martin Parr, naar het carnaval van Helmond. Voor ons de normaalste zaak van de wereld, voor de rest van de wereld een curiositeit.

Elke dag zijn de fotografen op zoek naarverwondering, naar belangrijk nieuws of heel kleine dingen ver weg van het nieuws. Zoals op deze pagina de reportage over de Vagabond. Een beeldverhaal over een gezin dat al jaren ver weg van ons nieuws leeft. Van een ontroerende schoonheid. Fotografie op volle kracht, wanneer een tip van de sluier wordt opgelicht maar ook nog veel aan onze verbeelding wordt overgelaten. Foto’s die niet alleen onthullen maar ook dwingen tot meeleven. En dan liefst met een lange zoete afdronk.

Met onze allerbeste wensen voor 2013.

    • Evert Hermans
    • Chef