Kun je de saus en het bier even doorgeven?

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

H.J. Heinz Co. ketchup is arranged for a photograph in New York, U.S., on Monday, Aug. 22, 2011. H.J. Heinz Co., the world's biggest ketchup maker, is expected to announce earnings tomorrow. Photographer: Scott Eells/Bloomberg Bloomberg

Het is niet bewezen dat je van bier een dikke buik krijgt. Wel aangetoond is dat ketchup beschermt tegen hartaandoeningen.

Het was een fijn maandje voor de voedingsindustrie. Twee wetenschappelijke studies kwamen met conclusies die bemoedigend zijn voor bier- en ketchupfabrikanten.

Aan de Universiteit van Maastricht promoveerde Merel Hazewindus op antioxidanten in tomaten en tomatenketchup. Die blijken na verhitting (zoals in ketchup) en in combinatie een sterk beschermend effect te hebben.

Dat werd duidelijk nadat een aantal mannen een maaltijd kreeg, mét en zónder ketchup. De proefpersonen die ketchup nuttigden bleken beter beschermd tegen de ontwikkeling van hartaandoeningen, gezien het verlaagde niveau van ‘disease initiators’ in het bloed.

Aan de universiteit van Kopenhagen hield Nathalie Tommerup Bendsen diverse studies naar het verband tussen bierconsumptie en buikomvang tegen het licht. Die lijkt er soms wel te zijn, maar niet bewezen is dat er een oorzakelijk verband bestaat. Mensen die royaal bier innemen hebben over het algemeen bijvoorbeeld een minder gezonde leefstijl.

Allemaal leuk nieuws voor brouwers en sausmengers. Of was het voor hen geen verrassing? De studie in Kopenhagen werd gefinancierd door het Hollandse Kennisinstituut Bier. En de makers van Heinz waren zo vriendelijk de benodigde tomatenketchup aan de promovendus uit Maastricht te leveren. Het Amerikaanse concern betaalde ook een deel van de onderzoekskosten.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester