KPN grote verliezer op de beurs

Met nog een halve handelsdag te gaan in 2012 voorspelt de voorlopige lijst met winnaars en verliezers van het beursjaar 2012 weinig goeds voor telecombedrijf KPN. Met een koersdaling van ruim 60 procent is KPN verreweg de grootste daler onder de 25 hoofdfondsen.

Beleggers die hun geld begin van dit jaar in Air France-KLM hadden gestopt zijn spekkoper. Het aandeel is met een koerswinst van ruim 70 procent de grootste stijger van 2012. De toonaangevende AEX-index met de 25 grootste Nederlandse bedrijven heeft ondanks de financiële crisis een goed jaar achter de rug. De beursgraadmeter staat met een winst van 9,5 procent bijna op het hoogste punt van het jaar.

Die winst maskeert wel dat het een heel roerig jaar is geweest op de financiële markten. Zo stond de AEX-index in juni van dit jaar nog ruim onder de 300 punten.

Die onrust werd vooral veroorzaakt door de wilde schommelingen op de obligatiemarkt waar schuldpapier van Zuid-Europese landen in de zomer op grote schaal werd verkocht. Beleggers vreesden dat grote eurolanden als Italië en Spanje door de oplaaiende eurocrisis zouden worden meegezogen.

De Spaanse rente op staatsobligaties bereikte in juli het hoogste punt van het jaar: ruim 7,5 procent. De Italiaanse rente steeg toen naar ruim 6,5 procent. Inmiddels is de onrust over de eurocrisis geluwd en zijn de rentetarieven voor Italië en Spanje gedaald tot het laagste niveau van 2012.