Kortkolom sport

Schaatsster Pechstein wil miljoenen van ISU

Amsterdam. De Duitse schaatsster Claudia Pechstein (40) dient maandag een schadeclaim in bij de internationale schaatsunie (ISU). Dat meldt de Berliner Morgenpost op haar website. De vijfvoudig olympisch kampioene was wegens afwijkende bloedwaarden van 2009 tot 2011 geschorst. Pechstein heeft zich altijd fel verzet tegen de schorsing, die haar de Winterspelen van Vancouver (2010) kostte. In februari 2011 keerde ze terug op het ijs. Wegens de hoge kosten van haar juridische procedures, verloren sponsors en de gederfde winstpremies zal Pechstein een miljoenenbedrag claimen van de ISU, zo kondigde ze vorig jaar al aan. (NRC)

Kramer rijdt op NK tegen Blokhuijsen

Amsterdam. De schaatsers Sven Kramer en Jan Blokhuijsen rijden zaterdag, op de eerste dag van de NK allround in Heerenveen, tegen elkaar op de 5.000 meter, in de elfde rit. De twee TVM-rijders worden beschouwd als favorieten voor de nationale allroundtitel. Kramer begint zijn toernooi met een 500 meter tegen Maurice Vriend. Blokhuijsen rijdt een rit eerder tegen Kai Verbij. Bij de vrouwen opent Ireen Wüst haar toernooi tegen talent Antoinette de Jong. Op de 3.000 meter ontmoet Wüst Marije Joling. (NRC)

Nadal meldt zich af voor Australian Open

Amsterdam. Tennisser Rafael Nadal heeft zich afgemeld voor de Australian Open. De Spanjaard, nummer vier op de wereldranglijst, kampt met de naweeën van een buikvirus. Het toernooi in Melbourne, de eerste grandslam van het jaar, begint op 14 januari. Nadal heeft een half jaar niet getennist wegens een knieblessure. Met zijn knie gaat het inmiddels beter, liet hij vrijdag weten via Facebook. Nadal denkt nu in februari zijn rentree te maken, tijdens het toernooi in het Mexicaanse Acapulco. (NRC)

Davids hoofdtrainer bij voetbalclub Barnet

Londen. Edgar Davids gaat verder als de enige hoofdcoach van de Engelse voetbalclub Barnet. De club maakte vrijdag bekend dat Mark Robson, met wie Davids het hoofdtrainerschap deelde, opstapt. Volgens Barnet was er behoefte aan duidelijkheid over wie de eindverantwoordelijkheid heeft. Davids (39) kwam in oktober bij Barnet, dat uitkomt in League Two, het vierde niveau in het Engelse betaald voetbal. Maar de ploeg heeft het zwaar op de 21ste plaats, in een competitie met 24 clubs. (Reuters, BBC)

NHL doet nieuw voorstel aan spelers

New York. De organisatie van de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie (NHL) heeft de spelers een nieuw voorstel gedaan in een poging het seizoen te redden. De bond sprak vrijdag van een eerlijke verdeling van de inkomsten, zonder op details in te gaan. De NHL had op 11 oktober van start moeten gaan, maar spelers en teameigenaren zijn het nog altijd oneens met elkaar. De lock-out duurt al 104 dagen. Voor half januari moet er een akkoord zijn, anders wordt het hele seizoen afgeblazen. Dat gebeurde al eens in 2004. (AP, Novum)