Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kazen met schadelijke bacterie uit handel genomen

'Brique lait de vache' van de Franse fabrikant Fromagerie de Jussac. Eén van de kazen die uit de handel is gehaald.

Kazen van de Franse fabrikant Fromagerie de Jussac worden uit de handel gehaald, nadat uit een controle van het bedrijf is gebleken dat ze de schadelijke bacterie listeria kunnen bevatten. Dat meldt het Voedingscentrum.

Voor zover bekend zijn er in Nederland geen mensen ziek geworden na het eten van deze kaas. De kazen zijn in Nederland verkocht bij de supermarkten Emté, Jumbo, de groothandel Sligro en bij kaasspeciaalzaken. In Nederland zijn ongeveer tienduizend van de kazen geleverd. Hoeveel er daarvan zijn verkocht is op dit moment nog niet bekend, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

“Uit een eerste inventarisatie blijkt dat er ongeveer tienduizend kazen op de Nederlandse markt zijn gekomen. Hoeveel ervan zijn verkocht is op dit moment niet te zeggen. Dat weten we zodra de importeur alle kazen terug heeft gehaald. Zij zijn nu wettelijk verplicht om alles in het werk te stellen om de kazen zo snel mogelijk terug te halen.”

Het gaat om de kazen Brique lait de vache, Brique lait de brebis, Brique lait de chèvre, Mini briques panachées en Gerbizon, die naar Nederland zijn gekomen via de Belgische importeur Dupont. De mogelijk besmette kazen hebben houdbaarheidsdata van 28 december dit jaar tot en met 19 februari volgend jaar.

Besmetting gevaarlijk voor mensen met een lage weerstand

Consumenten die de kazen in huis hebben, wordt aangeraden deze weg te gooien. Een besmetting met de bacterie kan volgens het Voedingscentrum gevaarlijk zijn voor mensen met een lage weerstand, zoals zieken, zwangere vrouwen, ouderen en jonge kinderen. Mensen die de kazen hebben gegeten en daarna ziekteverschijnselen zoals koorts of hoofdpijn hebben gekregen, wordt aangeraden hun huisarts te raadplegen. Ziekte door de bacterie kan tot acht weken na consumptie optreden.