Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

India vreest nieuwe protestgolf na overlijden verkrachte studente

Indiase agenten zetten uit voorzorg een hoofdweg af in New Delhi. Foto Reuters / Ahmad Masood

De Indiase autoriteiten bereiden zich voor op een golf van nieuwe protesten nadat gisteravond bekend werd dat de studente die slachtoffer werd van een groepsverkrachting in New Delhi is overleden aan haar verwondingen. Premier Manmohan Singh beloofde opnieuw actie te zullen ondernemen.

Uit vrees voor nieuwe gewelddadige protesten sloot de politie in New Delhi vanochtend tien metrostations af, net als een aantal grote wegen in het centrum van de hoofdstad. Zo’n honderd mensen hielden vanochtend een vreedzaam protest tegen het overlijden van de jonge vrouw. Premier Singh zei in een verklaring dat de emoties rond haar overlijden India als het gaat om geweld tegen vrouwen op “het pad van actie” moeten brengen.

De overleden vrouw, een 23-jarige studente geneeskunde, werd anderhalve week geleden door zes mannen een uur lang verkracht en mishandeld, en uiteindelijk uit een bus in New Delhi gegooid. Ze gisteren in een speciaal daartoe ingericht vliegtuig naar een ziekenhuis in Singapore gevlogen voor behandeling, maar die behandeling kwam te laat.

De groepsverkrachting veroorzaakte een golf van woede in India en leidde tot grootschalige demonstraties tegen het seksuele geweld waarmee Indiase vrouwen dagelijks kampen. New Delhi kent van alle Indiase steden het hoogste aantal seksuele misdrijven: elke 18 uur wordt melding gemaakt van een verkrachting bij de politie.