Het jaar 2025

Hoe wordt het jaar 2025? En kun je de toekomst wel voorspellen? De kenners en deskundigen in deze bijlage proberen het. Illustraties van Kamagurka.

Voor u ligt een Opiniebijlage, gewijd aan 2025, een jaar dat nabij genoeg is om ons nog voor te kunnen stellen.

Het is waar: de meeste voorspellingen komen niet uit. Het expertduo Philip Tetlock (Expert Political Judgment: How Good Is It? How Can We Know?) en Dan Gardner (Future Babble) schrijft op pagina acht dat vooral beroemde deskundigen slecht voorspellen. Er zijn volgens hen verbeteringen mogelijk, maar dan nog komt veel niet uit.

Wij hebben goede en foute voorspellingen uit het verleden geselecteerd. Misplaatst was het optimisme van 1997 over een decennialange economische hausse, dankzij een explosie van nieuwe digitale technologie. Drie jaar later, bij de dotcomcrisis, wisten we beter.

Toch hoeven voorspellingen niet uit te komen om interessant te zijn. Ze verzetten de gedachten, brengen op ideeën.

Volgens de conventionele wijsheid gaat de wereld ten onder aan opwarming. Het is ook denkbaar, zoals futuroloog W. de Ridder hieronder schrijft, dat er een oplossing voor wordt gevonden.

Of neem Ronald Reagan, die in 1987 in Berlijn riep: „Meneer Gorbatsjov, breek deze muur af.” Twee jaar voor de val van de Muur was dit voor de meeste Europeanen onvoorstelbaar. Deze uitspraak wordt nu herinnerd als een correcte voorspelling. Meestal liep het anders af, zoals de voorspelling van Chamberlain in 1938 over vrede in deze tijd.

Deze bijlage bevat in de eerste plaats ideeën. Met op pagina drie een opsomming van alle mogelijke technische doorbraken. Als ze niet uitkomen, zijn ze in elk geval goed gevonden.

Maarten Huygen

Chef Opinie