Hank , Janine, Gijsbrecht en Rembrandt

Keuze uit het cultuuraanbod van dit weekeinde en komende week, plus vijf al besproken kunstuitingen.

Eerbetoon aan Hank Williams

Hij was nog maar 29 toen hij op 1 januari 1953 aan drank en drugs overleed, maar Hank William, de Amerikaanse liedjeschrijver, zanger en gitarist, had al zoveel platen opgenomen dat hij de belangrijkste countryartiest ooit zou worden. Zijn laatste hit bij leven uitgebracht was I’ll Never get Out Of This World Alive. Zijn dood zestig jaar geleden wordt op 1 januari in Paradiso in Amsterdam herdacht door Nederlandse artiesten die zijn liedjes zingen, zoals Bluegrass Boogiemen, Tim Knol, Djurre de Haan , Douwe Bob, Cor Sanne, Tineke Schoemaker, Parking Lot Pickers, Tangarine, Broeder Dieleman en Dick van Altena.

Muziek The Day Hank Williams Died, di 1 jan, 20u, Paradiso, A’dam. Kaarten via www.paradiso.nl

Slot Kamermuziek Festival in Utrecht

Zondag 30 december is de laatste dag van het zevendaagse Internationaal Kamermuziek Festival in Utrecht, dat dit jaar voor de tiende keer gehouden wordt, en werd samengesteld door violiste Janine Jansen. Vanaf 11 uur zondagochtend zijn er optredens, op verschillende locaties, ook jazz. Om 20.15 speelt Jansen in Vredenburg met Martin Fröst (klarinet), Maxim Rysanov (altviool) kamermuziek.

Muziek Kamermuziek Festival Utrecht, zo 30 dec, www.kamermuziekfestival.nl

Gijsbrecht van Amstel weer op 1 januari

Vorig jaar herstelde Het Toneel Speelt de oudste en bekendste theatertraditie van ons land, de opvoering van Vondels Gijsbrecht van Amstel. Tussen 1614 en 1968 werd de tragedie over de ondergang van het middeleeuwse Amsterdam bijna jaarlijks opgevoerd in de Stadsschouwburg, sinds 1814 op Nieuwjaarsdag. Nu brengt het gezelschap een reprise van deze Gijsbrecht. In de regie van Jaap Spijkers vertolkt Mark Rietman in de hoofdrol een imposante Gijsbrecht. Carine Crutzen speelt een gevoelige Badeloch.

Toneel Gijsbrecht, Vondel. 1,2,3 jan Stadsschouwburg, Amsterdam. 1 ja aanvang 16.00uur. Inl: www.ssba.nl

Alle Rembrandts samen, in kopie

Rembrandt heeft ze zelf nooit allemaal bij elkaar gezien, de schilderijen die hij in zijn leven (1606-1669) maakte. Ze zijn over de wereld verspreid geraakt. Alle aan hem toegeschreven werken zijn digitaal en op ware grootte gekopieerd. Ze zijn nu samen te zien op een deze week geopende expositie in Magna Plaza, Amsterdam. De expositie is opgezet door de Rembrandtkenner en kunsthistoricus Ernst van de Wetering, sinds 1993 hoofd van het Rembrandt Research Project.

Kunst Rembrandt - All his paintings. Magna Plaza, N’wezijds Voorburgwal 182, A’dam, ma 11-9u, di-za 10-19u (do tot 21u) zon-/feestdagen 12-19u.