Franse staat trotse winnaar op Beursplein 5

De Nederlandse overheid mag dan niks meer willen weten van echte industriepolitiek, in Frankrijk lusten ze er wel pap van.

Waar onze nationale luchtvaartmaatschappij KLM zonder al te veel gedoe werd verkocht aan de Fransen, heeft de Franse staat nog altijd veel invloed.

Het belang van de Fransen in het fusiebedrijf Air France-KLM ligt nog altijd boven de 16 procent, volgens gegevens van dataleverancier Bloomberg. En dit jaar heeft dat belang goed gerendeerd.

Air France-KLM is verreweg het best renderende aandeel in de AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs. Het aandeel van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij steeg dit jaar met een slordige 70 procent naar ruim 7 euro.

Winst voor de Franse staat? Bijna 140 miljoen euro.

... en dalers

en Mexicaan Carlos Slim is de echte verliezer

Het leek zo’n goede deal. In mei van dit jaar kocht de Mexicaanse telecomreus América Movíl van miljardair Carlos Slim een belang van 28 procent in de vaderlandse telecommaatschappij KPN.

Slim betaalde voor een aandeeltje KPN 8 euro. Eelco Blok vond die prijs toen „substantieel te laag” maar kon de aandeelhouders niet tegenhouden. Zij boden hun stukken massaal aan.

Die beleggers hebben een goede beslissing genomen. KPN gaat de boeken in als de grootste daler onder de AEX-fondsen in 2012. Het aandeel daalde met ruim 60 procent tot 3,66 euro.

Voor Carlos Slim zijn de druiven zuur. Hij investeerde in mei ruim 3 miljard euro in KPN. Op basis van de slotkoers van gisteren is zijn belang inmiddels ruim 1,5 miljard minder waard, een verlies van bijna 55 procent.