Franse Constitutionele Raad zet streep door toptarief van 75 procent

De beslissing van de Constitutionele Raad is een forse tegenvaller voor president Hollande. Foto Reuters / Thibault Camus

De Franse Constitutionele Raad, het hoogste juridische orgaan van Frankrijk, zet een streep door het voorstel van de regering-Hollande om een toptarief van 75 procent voor inkomsten boven de één miljoen euro in te voeren. Dat zegt de raad vanochtend in een verklaring, meldt persbureau AFP.

De raad, die door de conservatieve oppositieleden van de UMP gevraagd was een oordeel over de maatregel uit te spreken, vindt dat de gevolgen van het toptarief “oneerlijk” zijn. Het zou sommige huishoudens onevenredig benadelen. Bovendien vindt de raad het toptarief strijdig met het vertrouwensbeginsel in het openbaar bestuur.

De beslissing is een forse tegenvaller voor de Franse president Hollande, die nu zeven maanden aan de macht is en invoering van het toptarief tot prominent onderdeel van zijn campagne maakte. Het toptarief is onderdeel van een pakket belastingverhogingen die de Franse schatkist 20 miljard euro had moeten opleveren. Premier Jean-Marc Ayrault zei vanmiddag in een reactie dat de regering het belastingplan nu gaat aanpassen.

De uitspraak van de raad betekent vooral gezichtsverlies voor Hollande, laat onze correspondent Peter Vermaas vanuit Parijs weten:

‘Symboliek heeft belastingwet de nek omgedraaid’

Maar de maatregel was in de eerste plaats symbolisch, want heel veel geld zou het de staatskas niet opleveren. En Hollande benadrukte dat het een tijdelijke belasting betrof.”

“De maatregel was in de eerste plaats symbolisch, want heel veel geld zou het de staatskas niet opleveren. En Hollande benadrukte dat het een tijdelijke belasting betrof. Die symboliek heeft de nieuwe belastingwet ook de nek omgedraaid: de 75 procent belasting voor vaste salarissen boven de 1 miljoen euro werd het meest besproken programmapunt van de president.

Bekende Franse ondernemers betoogden dat het investeringsklimaat van Frankrijk met dit belastingtarief zou verslechteren en miljonairs, zoals de acteur Gérard Depardieu, dreigden het land te verlaten omdat ze niet driekwart van hun inkomen aan de staat wilden overdragen.”

    • Pim van den Dool