Favela in beperkte oplage

2013 Pirelli Calender

December

Brazilië

Er zijn meer bedrijven die hun klanten een kalender of agenda opsturen als relatiegeschenk. Maar wie huurt daarvoor modellen als Kate Moss en Doutzen Kroes in? Autobandenfabriek Pirelli heeft sinds 1964 een reputatie hoog te houden. De Pirelli-kalender is een exclusief hebbedingetje. Door de gelimiteerde oplage en door de fotografen van naam: van Richard Avedon en Annie Leibovitz tot Mario Testino.

De kalender van 2013 is geschoten door Magnum-fotograaf Steve McCurry. Hij fotografeerde het Afghaanse meisje-met-de-groene-ogen, die foto werd zo’n beetje de belichaming van een terugkerende vraag in de fotografie: mogen ellende en esthetiek hand in hand gaan?

Bij Pirelli is die vraag niet aan de orde. Esthetiek is core business. McCurry ging naar Rio de Janeiro in Brazilië om, aldus Pirelli, de economische en sociale transformatie vast te leggen, in bars, bij bushaltes, in de favela’s. Als decor wel te verstaan, want tegen die kleurrijke achtergrond fotografeerde hij modellen, actrices en zangeressen, onder wie Pirelli-oudgediende Isabeli Fontana.

McCurry heeft zijn eigen kleurenpalet. Zelfs als hij in Peru een betraande kleuter fotografeert die een pistool tegen zijn slaap zet (niet op deze kalender), zien we op de muur achter hem nog wat McCurry-blauw. En ook de Pirelli-kalender is, behalve een parade van prachtige vrouwen, vooral een staalkaart van alle tinten rood, blauw en geel die McCurry in huis heeft. Het klassieke Pirelli-naakt ontbreekt deze keer. Naakt 2013 is: de blote buik van het zwangere model Adriana Lima. (MK)