Eva wast Brams bef wit

Koefnoen: het beste van 2012Ned. 1, 22.45 - 23. 25 uur

Het is ronduit genieten: Paul Groot als Twan Huys en Owen Schumacher als Willem Holleeder in de satirische versie van College Tour. In de compilatie uitzending van Koefnoen komen nog één keer de leukste fragmenten van 2012 langs.

Afgezien van een witwassende Eva Jinek (gebruik ‘Robein’), een schoonspringende Haersma Buma bij Sterren springen en de pijpweken bij Albert Heijn (bij elke volle spaarkaart een fijne pijpbeurt van een caissière naar keuze) is de uit de hand gelopen uitzending van College Tour het absolute hoogtepunt. In deze aflevering – die afgelopen oktober razendsnel in elkaar werd gezet vlak nadat de originele uitzending van College Tour met Holleeder op tv was geweest – wordt de hijgerigheid van de Nederlandse media met een fileermesje blootgelegd. Zo zit een vermomde Peter R. de Vries in het publiek die ‘de Neus’ de huid vol scheldt omdat hij hem, de grote speurneus, niet meer ziet staan. Ook ‘rechtenstudent’ Bram en Bart Chabot komen langs en een hijgerige Linda de Mol die dolgraag de glossy Willem zou willen maken.

En dan is er ook nog Hanneke Groenteman die Huys een veeg uit de pan geeft. Dat hij een crimineel in zijn programma heeft vindt ze ongehoord: „Volgende week in Nieuwsuur toont Twan zich weer geschokt over de samenleving met geweld tegen ambulancemedewerkers”.

In het najaar van 2013 mogen we de twaalfde reeks van Koefnoen bij de AVRO verwachten. Jammer dat we moeten wachten. Geduld is een schone zaak maar instant bevrediging nog beter. Of, in de woorden van Holleeder: het leven is krijgen en nemen.

    • Rosan Hollak