Een Engelsman in Helmond

None

Februari

Nederland

„Ik onderzoek mijn eigen hypocrisie, alle dingen die ik fotografeer en bekritiseer zijn de dingen die ik zelf ook doe”, zei Martin Parr in deze krant bij de opening van zijn overzichtstentoonstelling, eerder dit jaar in Helmond.

Misschien moeten we dit niet te letterlijk nemen – Martin Parr als Prins Carnaval of in konijnenpak. Wat Parr wel doet, als geen andere Magnum-fotograaf, is gewone mensen vastleggen in hun gewone bestaan in gewone steden en dorpen. Misschien dat de recensent daarom ook wat kritischer was over zijn Carnaval-in-Helmond-serie: verklede mensen zijn per definitie niet in hun gewone doen.

Als we de Britse Magnum-fotograaf voor deze bijlage nog eens vragen naar het waarom van deze serie komt er geen wijdlopig antwoord over de fascinerende aantrekkingskracht van het Zuid-Nederlandse carnaval. Geen cultureel-sociologische beschouwingen, geen diepere inzichten in de Brabantse volksaard. Per e-mail antwoordt hij: „Ik deed dit in opdracht van het museum in Helmond. Ik had een geweldige tijd, ik wist niet dat de Nederlanders carnaval zo knots vieren. Het was een genoegen om dit te schieten.” Tot zover Martin Parr. (MK)

Foto’s Martin Parr