De wereld volgens Youp - dit zijn de voornaamste slachtoffers

Hij richt zijn pijlen op alles en iedereen – maar op wie eigenlijk het meest? In 1987 begon begon Youp van ‘t Hek met het schrijven van columns voor NRC Handelsblad. Ter ere van het 25-jarig jubileum deed de Nederlandse Nieuwsmonitor een inhoudsanalyse naar 1.209 van zijn columns.

Wilfried de Jong interviewt Youp van 't Hek aan de keukentafel bij Van 't Hek thuis. Het hele interview staat vandaag in NRC Weekend. Foto NRC / Bram Budel

Hij richt zijn pijlen op alles en iedereen - maar op wie eigenlijk het meest? In 1987 begon begon Youp van ’t Hek met het schrijven van columns voor NRC Handelsblad. Ter ere van het 25-jarig jubileum deed de Nederlandse Nieuwsmonitor een inhoudsanalyse naar 1.209 van zijn columns. Dit zijn de voornaamste slachtoffers als het gaat om politici en BN’ers.

Youp over policiti

1. Geert Wilders (61 keer)

“Geert is ondertussen de grote winnaar. Alle dikke, blanke, bange, ontevreden mensen tussen de veertig en de zestig hebben op hem gestemd. En van dat soort mensen hebben we er heel veel. Volgens Geert is dit nog maar het begin. Zijn beweging wordt nog veel groter. Wie moet hem tegenhouden?” (6 juni 2009)

2. Jan Peter Balkenende (61 keer)

“Eerlijk gezegd vond ik het wel aandoenlijk, dat gemodder van die Jaap, Marnix en het puin ruimende parmantje Jan Peter. Even voor de goede orde: professor meester doctor JP ruimt geen puin. Hij verplaatst het alleen maar.” (6 oktober 2001)

3. Wim Kok (56 keer)

“Nou hebben ze de kans om te spreken namens duizenden doden en vermisten en dan komen ze met allerlei slappe principiële smoesjes. Wat een watjes! Die De Hoop Scheffer, die wil dat Kok er voor gaat zorgen dat Kamerleden op voorhand geen uitspraken doen over Máxipa. Wat kan Kok nou verbieden? Elk Kamerlid mag toch een mening hebben?” (3 februari 2001)

4. Mark Rutte (42 keer)

“Mark is lief en veel te beschaafd. Een soort D66’er. Voor elk lijsttrekkersdebat haalt zijn moeder een kam door zijn haar en veegt ze wat kruimels van zijn mond. Als ik zijn imagostyliste was dan had ik hem van het begin af aan heel anders in de politieke markt gezet. Geen suffe klusjes als bejaarden aaien, maar handen uit de mouwen en benen in de lieslaarzen. Op naar de Waddenzee! Paarden van de kwelder redden! Dat was nou een mooie foto geweest. Cowboy Mark op Friese safari. Met hoed en lasso. Dat is heel wat anders dan vanuit een muffe vrijgezellenflat een wezenloos ‘goedemorgen’ in je webcam stamelen.” (4 november 2006)

5. Pim Fortuyn (39 keer)

“En nu? Ik weet het niet. Ik mag van harte hopen dat iedereen het hoofd koel houdt en in de geest van Pim doorgaat. Doorgaat met woorden. Woorden, woorden en nog eens woorden. Velen zeiden na de moord op Pim: ‘Woorden schieten tekort.’ Maar dat is niet waar. Kogels schieten tekort. Woorden niet.” (7 mei 2002)

Youp over Bekende Nederlanders

1. John de Mol (33 keer)

“John is een toffe peer. Weet altijd wel een oplossing. John is commissaris bij Ajax, dus die weet alles van zwart geld, voorkennis en vuige skyboxconstructies.” (9 juni 2001)

2. Jan Mulder (25 keer)

“Soms lucht een weekje afstand wel op. Als je leest dat Ivo Niehe in zijn geheel vernieuwde tv-show Linda de Mol als gast heeft en dat diezelfde Linda het nieuwe boek van Heleen van Royen ten doop heeft gehouden en dat bij deze presentatie Jan Mulder een praatje hield en dat Jan binnenkort ook gast is bij Ivo Niehe of het misschien al is geweest en dat dezelfde Heleen van Royen weer aan de tafel bij Jan Mulder zit, dan begrijp ik dat schnabbelkeizer Charles Groenhuijsen staat te trappelen om bij Talpa in dienst te treden.” (25 februari 2006)

3. Gordon (24 keer)

“Tienduizend zwakbegaafden staan op een stip te kreunen en te steunen om daarna afgezeken te worden door een om zichzelf gierende Gordon, die de kandidaten regelmatig een nekschot toewenst. Veel mensen vonden dat te hard van onze Goor. Ik niet. Ik was het wel met hem eens. Ik denk dat het tijd wordt dat dit deel van de mensheid geruimd gaat worden.” (10 november 2007)

4. Albert Verlinde (24 keer)

“En Albert Verlinde? Bestaat hij echt? Nee. Albert wordt gespeeld door een makkelijk te casten tuthomo. Het castingbureau heeft laden vol met Alberts.” (7 april 2012).

5. Paul de Leeuw (22 keer)

“Paul de Leeuw is het ergste wat je als mens kan overkomen!” (26 mei 2001)

Lees hier hele rapport over de columns van Youp, waarin ook de onderwerpen en woordgebruik van de cabaretier onder de loep wordt genomen.

Youp Rapport

‘Ik ben de zeepbellenprikker’

In een interview met Wilfried de Jong zegt Van ’t Hek vandaag dat hij zichzelf ziet als “de zeepbellenprikker”. Iets wat hij graag nog lang op de achterpagina van NRC Weekend wil blijven doen.

“Wat ik wil zeggen: er wordt steeds harder gelogen en iedereen doet mee. Oud-journalisten worden persvoorlichters of woordvoerders en ze helpen politici met wat ze moeten zeggen, ze doen hun jasje goed. Ik was een keer te gast bij een talkshow en ik zag een politicus binnenkomen met een groep van negen man. Negen? Wat een wildgroei. Iedereen is op zijn hoede. Ik zit het in mijn eentje te bekijken en breng het aan de orde in mijn stukjes. Ik ben de zeepbellenprikker.”

“Ik zou willen vragen: krant en lezers, pak mij de column niet af. Het is een stukje op de zaterdag waar mensen over lullen. Het gaat vaak over de mentaliteit in het land. Over de wereld van de meelopers, de lafbekken, de graaiers die zich graag op een voetstuk laten plaatsen. Er is een soort status om mensen heen die ze zich maar al te graag laten aanleunen.”

Lees in NRC Weekend of in de digitale editie het hele interview met Youp van ’t Hek. Als zijn recente columns vindt u hier.

    • Lex Boon