Dankzij deze video krijgt man uit Noors dorpje mogelijk NFL-contract

Rugland trapt een rugbybal weg in een filmpje dat hem wereldfaam bezorgde. Foto screenshot 'Kickalicious'

De 28-jarige Noor Havard Rugland zette halverwege september een filmpje online waarin hij zijn kunsten met een rugbybal demonstreert. Het filmpje bleef niet onopgemerkt en levert Rugland mogelijk een contract op in de Amerikaanse footballcompetitie NFL.

Onderstaande video, die van Rugland de titel ‘Kickalicious’ kreeg, ging vorige week viral en is op YouTube inmiddels meer dan 1,6 miljoen keer is bekeken. Rugland laat in het filmpje zijn verbluffende traptechniek zien: hij doet de meest indrukwekkende trucjes en schiet de football van grote afstand tussen de palen of door een basketbalring. Dat laatste lukte hem naar eigen zeggen pas na veertig keer.

Het filmpje van Rugland werd een verhaal toen het werd opgemerkt door de Amerikaan Michael Husted, die negen jaar lang actief was in de NFL. Hij zocht contact met Rugland via Facebook en Skype, schrijft The New York Times. Van het één kwam het ander, want begin november kreeg Rugland een e-mail van Scott Cohen van NFL-club New York Jets. Cohen opperde dat Rugland naar New York zou komen voor een paar trainingen. En zo geschiedde.

Rugland liet zijn techniek in New York evalueren door onder anderen Nate Kaeding, een legendarische NFL-speler. Die is in The New York Times vol lof over de techniek van Rugland:

“Put him out on the field with all of us N.F.L. kickers, he’s going to kick it as high and as far as the rest of us. The way that he flights the ball and how he hits it, the pop he puts in it, is like a professional caliber. He can hit from 55, 60 yards.”

Rugland: ik hoop op nog heel veel meer

Bij de interessen van de New York Jets is het niet gebleven. Ook de Oakland Raiders, Green Bay Packers and Philadelphia Eagles zochten inmiddels contact met hem. Rugland, die naar eigen zeggen helemaal niets van American football wist, is inmiddels terug in Noorwegen om te trainen. In maart mag hij op trainingsstage bij de Jets. En of hij nu uiteindelijk in de NFL zal uitkomen of niet, Rugland is een prachtige ervaring rijker:

“It’s almost like the world has gotten a little bit smaller. I have no background in American football. You couldn’t be more green than me. I made a video and it’s possible for America to watch it. And it ends up with a tryout with the Jets. And let’s hope a lot more.”

    • Pim van den Dool