Crisis? Champagne!

Geen beter middel om de crisis te bestrijden dan Champagne. Echte, wel te verstaan. Een liefhebber vertelde mij dat hij altijd een flesje koud heeft liggen. ‘Champagne is niet alleen om wat mee te vieren. Ik drink het juist na een rotdag. Die ben ik dan zo weer vergeten.’ Kortom, internationale bankiers, vaderlandse huizenbezitters en Spaanse werklozen dienen dus altijd een flesje in de ijskast te hebben.

Geen wijn wordt zo breed bezongen als de trots van Reims en omstreken. Champagne bruist van de mythes, waarheden en ‘tegeltjes’. Naar verluidt dronk de Engelse thrillerschrijver John Mortimer bij zijn ontbijt geen thee maar Champagne. Omdat hij er heilig van overtuigd was ‘dat iedere ochtend een glas Champagne drinken het geheim is voor een lang leven.’ Hij zat er niet ver naast, want hij is er vijfentachtig mee geworden.

Noël Coward was eveneens liefhebber. Toen iemand zich verbaasde dat deze flamboyante toneelschrijver, acteur, componist en zanger bij zijn ontbijt altijd Champagne dronk, vroeg de Engelsman verbaasd: ‘Maar doet niet iederéén dat?’ Ook de Amsterdamse chef-kok Jeannie Beddington begint haar dag er wel eens mee: ‘Het werkt geweldig als je een kater hebt.’

In een Engelse herenclub worden er weer andere krachten aan toegekend: ‘Champagne makes women dance and lose their pants’ belooft een bordje aan de wand. Nu is het drinken ervan niet de enige manier om versneld uit de kleren te geraken. Zo heeft Marilyn Monroe eens een Champagnebad genomen, waarvoor zij 350 flessen liet aan- en openrukken.

En naar verluidt trad Johnny Depp in haar voetsporen. Logerend in het Londense Portobello Hotel voorzag hij voor zijn toenmalige vriendin Kate Moss het begrip schuimbad van een heel nieuwe dimensie.

Maar het kan niet altijd feest zijn. Bij de tewaterlating van de Titanic werd de gebruikelijke fles Champagne achterwege gelaten. Nog een teken aan de scheepswand: bij het wensen van de behouden vaart van de Costa Concordia brak de fles bij de eerste poging niet.

Laten we – voordat ik een smakelijk en biologisch Champagne-kwartet vrijgeef - toch maar vrolijk eindigen met een grap die in de Champagnestreek circuleert. Als er daar een nieuw Champagnehuis wordt geopend, wordt er een boot tegenaan gegooid.

Louis Roederer Brut Premier (biologisch)

Fijne mousse, geur van wit fruit (appel en een niet te rijp peertje), komt ook in de smaak terug. Licht toasty en een snippertje amandel. Al eens winnaar geweest van het mousserende wijnevenement het jaar, Champagne aan Zee. Maar misschien nog fijner voor Louis Roederer: huis-Champagne van Burj Al Arab in Dubai, het enige 7-sterrenhotel ter wereld. En dan hier zomaar te koop bij Wijnkoperij Henri Bloem en Hart’s Wijnhandel. Voor een prijs waarvoor je in Burj Al Arab niet eens een flesje bronwater uit de minibar mag pakken.

€ 39,95 (t/m 31-12 tweede fles halve prijs of bij zes € 29,95 per stuk)

Wijnkoperij Henri Bloem en Hart’s Wijnhandel

Pommery POP Earth Champagne Brut (biologisch)

POP Earth, de biologische Champagne van Pommery. Prima droge, zuivere basis Champagne. En ook al zijn er Airmiles in het spel, toch vinden ook de milieuridders deze POP top. Natuurlijk omdat de inhoud van ‘Earth’ gemaakt is met respect voor Moeder Aarde. Bovendien omdat Pommery zijn milieuboodschap ook bijzonder goed heeft weten te verpakken.

Zo is er gebotteld in een 7 procent lichtere fles, is het etiket van gerecycled papier en is er gebruik gemaakt van milieuvriendelijke inkt. Ook van de zes flessen bevattende omdoos kan het milieu opgelucht adem halen. Deze is van een kartonkwaliteit waarvan overduidelijk het hergebruik af te lezen valt.

Tijdelijk € 26,99 (Met 1000 Airmiles € 16,99) Gall & Gall

Emmanuel Brochet ‘Le Mont Benoit Non Dosé’ (biologisch)

‘Leg je hand een minuut op een hete kachel en het voelt aan als een uur. Doe hetzelfde een uur bij een mooie jonge vrouw en het voelt aan als een minuut. Dat is nu de relativiteitstheorie.’ – Albert Einstein.

Vraag mij niet waarom de maker van deze Champagne dit ‘tegeltje’ tot vooraanzicht van zijn Champagne heeft gepromoveerd. Misschien aan de ene kant omdat het drinken ervan eindeloos genieten is. Van rondheid, droogheid zonder meedogenloze strakheid, energiekheid, delicaatheid, zuiverheid en een sherry-schaduw.

Maar aan de andere kant had ik het idee dat de fles al leeg was, terwijl ik ervan overtuigd was dat ik die toch net had ontkurkt. Of zou Einstein dat nu juist hebben bedoeld?

€ 39,50 Bolomey Wijnimport

Inflorescence, Blanc de Noir Brut (biologisch)

Cédric Bouchard was tot 2000 caviste, wijnhandelaar, in Parijs. Maar in plaats van wijn verkopen wilde hij het liefst zelf maken. En dan niet zoals zijn vader dat deed in Champagne door zijn wijnen als ‘grondstof’ aan de grote huizen te slijten.

Toch wenste hij, heel bescheiden, niet zijn eigen naam op het etiket toen hij voor eigen rekening Champagnes begon te maken. En dat terwijl Bouchard toch in 2008 door de Franse Gault Millau werd uitgeroepen tot Ontdekking van het Jaar. Dat predicaat dankt hij ondermeer aan zijn werkwijze.

Niet blenden zoals de Grandes Marques dat doen, maar juist individuele wijnen maken. Van één oogstjaar. Van één druif. En van één - vanzelfsprekend biologisch bewerkt - perceel. In dit geval met pinot noir, van het lieu-dit Côte de Val Vilaine, een wijngaard van niet meer dan 1,4190 hectare groot.

Een en ander resulteert in een uiterst fijnzinnige, zachtgistige Champagne. Frivool droog. De transparantie van vloeipapier. Een zuchtje opwaaiende kalk in een baan zonlicht. Witte perzik. En dansschoenenzuren. Presenteert zich optimaal door ‘m te decanteren, Inflorescence daarna niet op te sluiten in een benauwde flûte maar ‘m ruimhartig en niet te koud te schenken in een joyeus wijnglas.

€ 49,50 Just Add Wine

    • Harold Hamersma