Buitenkansje van 91 miljoen

In 2012 kwam werk van gewilde kunstenaars na zeer lange tijd op de markt. Dat dreef de prijzen sterk op. Eén werk was zelfs meerdere eeuwen in één collectie geweest. De top tien van duurste kunstwerken op veilingen.

4. Keran Li: Landschap in rood

De veilingmeester begon bij 40, maar dat was te voorzichtig, de miljoenen vlogen hem meteen om de oren. Pas bij 90 miljoen dollar stokte de biedingsstrijd om een pastelversie van Edvard Munchs De Schreeuw. Het laatste bod klonk na twaalf minuten.

Inclusief commissie kostte De Schreeuw 119.922.500 dollar (ruim 91 miljoen euro). Het werd daarmee op 2 mei 2012 bij Sotheby’s in New York het duurste kunstwerk ooit verkocht op een veiling.

Dit jaar kwamen er meer werken van beroemde kunstenaars op de markt die lange tijd in privébezit waren geweest. Buitenkansen, waarvoor verzamelaars bereid waren hoge bedragen te betalen.

De meeste werken gingen naar anonieme privéverzamelaars. De Munch is volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gekocht door Leon Black, oprichter van investeringsmaatschappij Apollo Global Management en fervent kunstverzamelaar. Black is lid van de raad van toezicht van het Museum of Modern Art in New York, waar deze pastelversie van De Schreeuw nog tot eind april 2013 te zien is. De andere versies bevinden zich alle drie in Noorse musea.

    • Roelie Fopma