Brandstofvoorraden Ryanair in België extra gecontroleerd - ‘geen onregelmatigheden’

Een Boeing 737-800 van Ryanair. In België zijn de brandstofvoorraden van de Ryanair-toestellen de afgelopen maanden extra gecontroleerd. Daarbij zijn geen onregelmatigheden aangetroffen. Foto EPA / Jens Wolf

In België worden de brandstofvoorraden bij Ryanair al drie maanden extra gecontroleerd door het Directoraat-Generaal Luchtvaart, de Belgische toezichthouder op het luchtverkeer. Bij de controles, die werden ingesteld na enkele incidenten in Spanje, zijn geen onregelmatigheden vastgesteld. Dat meldt de Vlaamse omroep VRT.

Ryanair is in opspraak gekomen door een uitzending van het KRO programma Reporter waarin vier piloten stellen dat ze onder druk worden gezet om met minder brandstof te vliegen. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) heeft de Ierse autoriteiten om opheldering gevraagd over het brandstofbeleid van luchtvaartmaatschappij Ryanair.

Frank Durinckx van het Directoraat-Generaal Luchtvaart zegt tegen de VRT dat Ryanair in België de laatste drie maanden extra is gecontroleerd. Durinckx:

“De incidenten die er in Spanje zijn geweest, hebben ons ertoe aangezet controles uit te voeren. (…) De laatste drie maanden hebben wij een tiental controles uitgevoerd op Ryanair. Die waren gericht op de vluchtvoorbereiding, meer bepaald op de minimale brandstofvoorraden die aan boord waren.”

Bij de controles zijn geen onregelmatigheden aan het licht gekomen, aldus Durinckx.

‘Brandstof is tijd om te denken’

In de uitzending van Reporter stellen de piloten dat ze zo min mogelijk mogen tanken om kosten te besparen. Ook zou er een angstcultuur heersen binnen het bedrijf. Piloten die klagen zouden worden bestraft. Volgens de vier klokkenluiders is het management ‘dictatoriaal’. Aan de VRT laat de European Cockpit Association weten te vrezen voor deze strategie van Ryanair.

“Brandstof is eigenlijk tijd om te denken, tijd om beslissingen te nemen en tijd om rustig af te wachten tot je kan landen. Als je minder brandstof hebt, dan wordt de tijd om beslissingen te nemen steeds kleiner en daardoor komt de veiligheid dus onder druk en dan maken wij ons grote zorgen.”

Ryanair heeft nog niet willen reageren op de uitzending van Reporter.

    • Lex Boon