Beste van het Web-awards: dit zijn de tien mooiste goals van 2012

Stockholm, 13 november: Zlatan Ibrahimovic scoort een waanzinnig doelpunt tegen Engeland dat een 1-2 voorsprong ziet veranderen in een 4-3 nederlaag. Vier keer Zlatan. Foto Reuters / Phil Noble

Na elk weekeinde volgt hier op nrc.nl de aangename maandagochtendrubriek Goal van het Weekend. Met het einde van alweer de derde jaargang in zicht, houden we een verkiezing: u kiest de mooiste uit onze toptien van 2012.

Er waren fantastische goals, en er waren in 2012 fabelachtige doelpunten. Nummers tien tot en met zes kwamen achtereenvolgens van de volgende heren:

Messi, Messi, Messi

Lionel Messi mag niet ontbreken na zijn indrukwekkende record dit jaar. Hij stelde dan ook zijn plekje in onze ranglijst samen met het derde deel van zijn hattrick tegen Brazilië afgelopen zomer. In de Milanese derby was het in mei Maicon met een geweldige uithaal. Landgenoot Paulo ‘Ganso’ Henrique zorgde in april voor heerlijkheid en uit diezelfde maand een geweldige treffer van oud-Twente-speler Miroslav Stoch. En ultiem: Sergio Agüero schiet Man City in blessuretijd van de laatste competitiewedstrijd naar de titel.

En dan naar ons eigen bescheiden inzicht de topvijf. Uw stem kunt u laten horen door een reactie achter te laten onder aan dit artikel. Na de jaarwisseling maken we de meest gekozen goal bekend. Kiezen voor een bovenstaande goal mag natuurlijk ook.

Taison

Identiek aan Marco van Bastens klassieke goal uit ’88, of misschien zelfs nog beter? De Braziliaan Taison, in dienst van Metalist Charkov, verschalkt de defensie van Rosenborg in de Europa League in november:

Radamel Falcao

Het seizoen was voorbij en Atletico Madrid was op toer in Latijns Amerika. “Geen twijfel, in het rijtje van mooiste doelpunten ooot”, kopte Goal van het Weekend. Radamel Falcao maakt een waanzinnige goal tegen América de Cali:

Neymar

Terwijl Nederland bijkwam van een mislukt EK liep de Braziliaanse competitie gewoon door. Het wonderkind Neymar van Santos soleert tegen Nacional vanaf eigen helft en maakt subtiel af:
http://youtu.be/vIdR_IpMzlw

Peter Crouch

Ja, zijn naam staat er echt bij. De spijker van Stoke City deed iedereen versteld staan. Crouch’ treffer tegen Man City werd eind maart tot Goal van het Weekend verkozen, ten koste van Ismail Aissati treffer tegen PSV.

Ik, Zlatan

Hét doelpunt viel niet eens in een weekend en werd derhalve door de rubriek niet meegenomen. Maar hier kun je niet omheen. Wat een immense goal. Zlatan Ibrahimovic scoort vier keer tegen Engeland, waarvan deze onvergetelijk is:

Maak uw keuze kenbaar! Maak gebruik van de reageerfunctie onder dit artikel. Onder degenen die dat doen, wordt een van deze vijf dvd-boxen verloot.

    • Jules Seegers