Belastingdienst soepeler voor ondernemers bij uitstel van betaling

Weekers wil ondernemers tegemoetkomen die tijdelijk krap bij kas zitten, maar anders "keurig aan hun fiscale verplichtingen voldoen". Foto ANP / Lex van Lieshout

Ondernemers kunnen vanaf het komende jaar makkelijker uitstel van betaling krijgen bij de Belastingdienst. Kort uitstel kan voortaan telefonisch worden aangevraagd. Voor langer uitstel hoeft de ondernemer voortaan niet altijd een bankgarantie of andere zekerheid te geven voor de volledige openstaande schuld, meldt het ministerie van Financiën .

Reden voor de versoepeling is de crisis, geeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) aan.

“We komen ondernemers tegemoet die tijdelijk krap bij kas zitten, maar anders keurig aan hun fiscale verplichtingen voldoen. Tegen de achtergrond van de minder goede economische omstandigheden kunnen juist zij wat extra lucht gebruiken.”

Het telefonisch aanvragen van uitstel gaat gelden voor maximaal vier maanden voor een schuld tot twintigduizend euro. Over het openstaande bedrag wordt wel rente geheven. Het soepele uitstel is daarnaast niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld voor aanslagen met een boete wordt geen uitstel verleend.

Voor uitstel langer dan vier maanden moet de ondernemer wel volledige zekerheid geven voor de openstaande schuld. Een verklaring van een derde is daarbij vereist. Uit de verklaring moet onder meer blijken dat de betalingsproblemen tijdelijk zijn, wanneer ze zijn opgelost en dat de onderneming levensvatbaar is.

Gisteren maakte Weekers ook bekend dat ondernemers die innovatieve diensten of producten leveren voortaan makkelijker aanspraak kunnen maken op de belastingvoordelen die daarbij horen.

    • Lex Boon