ARCHITECTUUR

Nieuwbouw Stedelijk Museum Amsterdam. Architect Mels Crouwel

NRC HandelsbladDe gevels van de badkuip [...] zijn schitterend uitgevoerd en superstrak geworden. Toch blijkt de nieuwbouw nu, onverwacht, ook een contrastrijk gebouw te zijn. Met zijn glazen gevels is de begane grond, waar de toegang, het restaurant en de museumwinkel liggen, volkomen open, terwijl de badkuip met museumzalen erboven juist volledig dicht is. [...] De grootste verrassing van de bovenzalen is dat je zonder dat je er erg in hebt, plotseling in de oude erezaal staat met het beroemde bovenlicht.

The New York TimesEen belachelijker gebouw dan het onlangs geopende nieuwe Stedelijk Museum kan ik me zo gauw niet herinneren. [...] Een uit zijn krachten gegroeide badkuip in moeten om klassieke moderne kunst te zien, is zoiets als Bach gespeeld horen door een man in een clownspak. [...] De nieuwe en oude bovenzalen gaan onmerkbaar in elkaar over, en dat maakt veel goed. Maar dat het visgraatparket vervangen is door gewoon parket [...] dat is een schandaal.