Amanat sterft na groepsverkrachting

De 23-jarige Indiase studente, die bij een openbare groepsverkrachting in New Delhi twee weken geleden zo ernstig gewond raakte dat ze uiteindelijk naar een ziekenhuis in Singapore werd overgebracht, is gisteren overleden.

De vrouw, wier naam onbekend is maar door Indiase media Amanat (Urdu voor ‘Schat’) was gedoopt, stierf in het Mount Elizabeth Ziekenhuis in Singapore nadat haar vitale organen waren bezweken. Eerder was ze getroffen door een hartaanval, inwendige bloedingen en een longinfectie, allemaal het gevolg van de gewelddadige groepsverkrachting.

De verontwaardiging over de groepsverkrachting neemt in India intussen verder toe. Sonia Gandhi, de leider van de Congrespartij, riep de justitie in India op haast te maken met de vervolging van de zes mannen die na de verkrachting als verdachten zijn aangehouden.

Het is de laksheid van de Indiase autoriteiten die afgelopen weken het meeste protest heeft opgeroepen. De 23-jarige studente medicijnen staat symbool voor de onbeschermde positie van de vrouw in India en vooral voor de onwil van autoriteiten om daders resoluut te vervolgen. Politici van diverse partijen gaven daarvan blijk. Ze toonden geen compassie met het slachtoffer maar maakten de demonstranten die zich met Amanat solidair toonden juist belachelijk.

Een van hen, de parlementariër Abhijit Mukherjee, die de betogers als „geverfde vrouwen” typeerde, heeft daarvoor nu excuses aangeboden.

In Punjab zijn donderdag politieagenten geschorst en ontslagen omdat ze niets ondernamen toen een 18-jarig meisje daar aangifte deed van groepsverkrachting. Ze werd door de mannen getreiterd. Het meisje pleegde daarna zelfmoord.

Ondanks de economische groei en modernisering neemt geweld tegen vrouwen in India de laatste jaar toe. Volgens overheidsstatistieken is het aantal verkrachtingen sinds 2007 met circa 17 procent toegenomen. (Reuters, AP)