Aangifte na lekken beoordelingsgesprek burgemeester Amersfoort

Burgemeester Bolsius en raadsgriffier Van Omme tijdens een raadsvergadering. Het functioneringsgesprek van Bolsius kwam vandaag op straat te liggen. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

De fractievoorzitters van de Amersfoortse afdelingen van GroenLinks, VVD, en PvdA hebben aangifte gedaan wegens het lekken van het functioneringsgesprek met burgemeester Lucas Bolsius.

Via het AD belandde het verslag van het gesprek dat de fractievoorzitters met Bolsius hadden vandaag op straat. Daaruit zou blijken dat de burgemeester meer leiderschap zou moeten tonen en zichtbaarder zou moeten zijn. Ook schrijft de krant dat Bolsius beter zou moeten luisteren en meer empathie tonen.

Hiske Land, fractievoorzitter van GroenLinks in Amersfoort, meldt dat ze samen met fractievoorzitter Rob van Muilekom (PvdA) en Manfred Vogels (VVD) aangifte heeft gedaan in verband met artikel 272 in het Wetboek van Strafrecht, het opzettelijk schenden van een geheim.

Twitter avatar hiskeland Hiske Land Met Vogels @VVDAmersfoort mede namens Van Muilekom @PvdAAmersfoort melding gedaan bij politie ivm art 272, lekken gesprek met @lucasbolsius

Naast de drie fractievoorzitters en burgemeester Bolsius wist alleen de griffier de inhoud van het gesprek. Aan RTV Utrecht laten de fractievoorzitters weten alleen maar te kunnen gissen naar hoe het lek is ontstaan. Fractievoorzitter Vogels van de VVD sluit een gehackte mailbox niet uit. Aan de regionale zender laat de burgemeester weten dat hij geschokt is dat het verslag is gelekt.

“Ook dit jaar was dat een open en goed gesprek waar iedereen aan tafel zich vrij voelde om te spreken en er begrip was voor elkaars beelden en posities. Ik ben dan ook geschokt dat op deze manier het vertrouwen van alle gespreksparters aan tafel is geschonden. Ik begrijp dat de andere deelnemers aan het gesprek dit ook zo voelen en dat zij aangifte zullen doen bij de politie.”

    • Lex Boon