‘Werk thuiszorg Rotterdam deels vervangen door bijstandsgerechtigden’

Een thuiszorgmedewerkster laat een cliënt drinken. Medewerkers van de thuiszorg in Rotterdam die komend jaar hun baan verliezen worden deels vervangen door bijstandsgerechtigden, die verplicht worden tot vrijwilligerswerk. Verdringing van werkgelegenheid of niet? Foto ANP / Roos Koole Medewerkers van de thuiszorg in Rotterdam die komend jaar hun baan verliezen worden deels vervangen door bijstandsgerechtigden, die verplicht worden tot vrijwilligerswerk. Verdringing van werkgelegenheid of niet? Foto ANP / Roos Koole

Medewerkers van de thuiszorg in Rotterdam die komend jaar hun baan verliezen, worden deels vervangen door bijstandsgerechtigden. Bijstandsgerechtigden die weinig kans hebben op een plek op de arbeidsmarkt worden door de gemeente Rotterdam verplicht vrijwilligerswerk te doen, meldt de Volkskrant.

Zo kunnen de bijstandsgerechtigden bijvoorbeeld boodschappen doen en strijkwerk. Het streven van de gemeente is dat tien procent van het werk moet worden gedaan door langdurig werklozen. De verantwoordelijke Rotterdamse wethouder Marco Florijn (PvdA) benadrukt tegen de Volkskrant dat het absoluut niet de bedoeling is dat de regeling ten koste gaat van reguliere banen.

Daar wordt echter wel voor gevreesd. Zo spreekt FNV-bestuurder Wim van der Hoorn in de krant van ‘je reinste verdringing’. Van der Hoorn:

“De gemeente laat zoveel mogelijk voorheen betaalde taken vervullen met de gratis inzet van bijstandsgerechtigden om de gaten in haar begroting te dichten. Zo gaat werkgelegenheid verloren.”

Bestuurder Constant van Schelven van Thuiszorgaanbieder Aafje Schelven schat dat door een geplande reorganisatie in de Rotterdamse thuiszorg vanaf april een kwart minder thuiszorgwerkers nodig is. Als de thuismedewerkers hun werk houden, gaan ze flink minder verdienen, voorspelt Van Schelven.

    • Lex Boon